Startpagina Akkerbouw

Droogteboeren studeren af na jaaropleiding agro-ecologie

Vlaanderen wil dat landbouwers duurzamer worden, maar biedt geen transitietraject aan om dit waar te maken. Om deze leemte te vullen in het landbouwlandschap richtten landbouwexpert Dr. Alain Peeters en landschapsontwerper Louis De Jaeger de Living Soil Academy op: een jaaropleiding agro-ecologie, waar landbouw en natuur gecombineerd worden. Een 20-tal boeren met een gezamenlijk oppervlak van een kleine 1.000 ha studeerde eind vorige maand af.

Leestijd : 3 min

De boeren namen deel aan 10 lange lesdagen verspreid over een heel jaar dat zicht telkens afspeelden op een andere boerderij in België. “De theorie en praktijk waren zeer boeiend, maar ik werd zelf het diepst geraakt door de verbinding die in deze korte periode is ontstaan tussen de boeren. Leren van elkaar en elkaar zelfzekerheid geven om nieuwe dingen uit te proberen is het krachtigste wat er is,” zegt mede-initiatiefnemer Louis De Jaeger.

Meer veerkracht

De landbouw staat vandaag voor grote uitdagingen. Enerzijds moet ze voldoende voedsel produceren om onze mondjes te vullen, anderzijds moet ze voldoen aan allerlei wetgevingen en staat ze onder financiële druk. De extreme droogte helpt hier niet bij. De enige manier om zich te wapenen hiertegen is door meer veerkracht te bouwen in het landbouwbedrijf. Om dit te doen moet er meer samengewerkt worden met het natuurlijk kapitaal.

Op een hectare is het mogelijk om 2 ton regenwormen te hebben. Dit is een equivalent van 25 mannen die 24/7 de aarde gratis vruchtbaar maken. Ze maken per dag 5 km tunnels en verwerken jaarlijks met gemak 44 ton aarde die ze vruchtbaar maken per hectare. Schimmels beschermen planten tegen ziektes en kunnen hun wortels tot honderd maal langer maken om water te vinden. Bacteriën helpen planten voedingsstoffen opnemen die anders onopneembaar zijn.

Gratis werkkrachten

Regenwormen, bacteriën en schimmels spelen de hoofdrol om onze landbouw en hun bodems veerkrachtiger te maken maar zij kunnen alleen hun werk doen als ze hiervoor de kans krijgen. Door het overmatig gebruik van pesticiden, chemische mest en veelvuldige bodembewerking verdwijnen deze helpers waardoor we al deze gratis werkkrachten moeten vervangen door dure machines en producten.

Na de tweede wereldoorlog zijn we massaal gaan inzetten op chemie en intensivering om nooit meer honger te hebben. Dit is ons gelukt, maar indien we diezelfde ingrediënten blijven gebruiken, krijgen we opnieuw honger. De VN waarschuwt dat 90% van al onze aarde gedegradeerd zal zijn als we huidige landbouwmethodes blijven gebruiken.

Hunker naar begeleiding

Tussen de deelnemers zitten zowel biologische als conventionele boeren. Hun gemeenschappelijk doel is om weerbaarder te worden tegen de droogte en slimmer en met minder inputs gezond voedsel te produceren. “Ze worden zeer enthousiast als ze zien dat natuurlijke processen veel van hun werk kunnen overnemen én ze hierdoor meer kunnen verdienen”, zegt De Jaeger.

De initiatiefnemers konden de opleiding gratis aanbieden aan 10 landbouwers dankzij de steun van Kairafund, die hen tevens strategisch heeft begeleid.

“Wij zijn letterlijk naar alle landbouwinstanties en organisaties gegaan in Vlaanderen om steun te krijgen om hun eigen ambities te helpen waarmaken, helaas konden we voor de eerste editie niet op hulp rekenen. We hopen van harte dat we deze opleiding kunnen verankeren zodat we deze opleiding gratis kunnen aanbieden aan alle boeren in Vlaanderen. De eerste lichting boeren hunkert naar verdere begeleiding, helaas hebben we hier het budget nog niet voor”, sluit De Jaeger af.

LDJ

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken