Startpagina Actueel

Boerenbond pleit voor consequente handhaving van bemestingsregelgeving

Vandaag maakte Vlaanderen de resultaten bekend van de MAP-meetnet-campagne 2016-2017. Daaruit blijkt dat er niet overal voldoende vooruitgang werd geboekt tegenover de vorige periode. Boerenbond betreurt dit maar wijst er op dat de onderliggende resultaten aantonen dat de gebiedsgerichte aanpak wel degelijk werkt. Daarom pleit Boerenbond om de gebiedsgerichte aanpak aan te houden, te verfijnen waar nodig en te belonen waar mogelijk.

Leestijd : 2 min

Met het Mestactieplan (MAP) wil Vlaanderen de hoeveelheid nitraat en fosfor dat vanuit de landbouwpraktijken in oppervlaktewater terecht komt, verminderen. MAP5 loopt van 2015 tot en met 2018. We zitten momenteel dus halverwege de campagne van MAP5 waardoor de beoogde resultaten van het MAP5-beleid zich nog niet ten volle vertalen in deze tussentijdse rapportering.

Jaarlijks worden de tussentijdse resultaten bekend gemaakt aan de hand van meetresultaten, genomen in 760 MAP-meetpunten. Maandelijks worden stalen genomen en geanalyseerd. Wanneer 1 van die stalen negatief is, kleurt het meetpunt rood.

Gebiedsgerichte aanpak werkt

Vandaag maakte Vlaanderen de resultaten bekend van de periode 2016-2017. 21% van de MAP-meetpunten kleuren rood. Dat betekent dat er geen reductie werd gerealiseerd van het percentage rode MAP-meetpunten. Uit de onderliggende resultaten blijkt wel dat de gebiedsgerichte aanpak werkt. In bepaalde gebieden is er meetbare vooruitgang, in andere spijtig genoeg niet. Daarom pleit Boerenbond voor het behoud, en waar nodig, een verfijning van de gebiedsgerichte aanpak en een consequente handhaving van de bemestingsregelgeving. Ook andere landen schakelen over naar de gebiedsgerichte aanpak omdat ook daar de daling van de nitraatconcentratie in het oppervlakte stagneert.

Periode en toediening

De maandgrafieken tonen duidelijk aan dat negatieve resultaten zeker niet enkel door dierlijke mest veroorzaakt worden maar door bemesting in het algemeen. Daarom is het belangrijk dat zowel de regelgeving rond de periode van bemesting als rond de manier van toedienen van mest en de dosering strikt opgevolgd wordt. Rode MAP-meetpunten kunnen immers meerdere oorzaken hebben. Waar nodig moet de handhaving verstrengd worden, waar mogelijk moeten de landbouwers beloond worden.

Ook vraagt Boerenbond om in sommige gebieden infrastructurele maatregelen te nemen zoals opvang en zuivering van oppervlaktewater, dit in analogie met de waterzuivering van vervuild water door huishoudens.

Boerenbond blijft inzetten op sensibiliseren van de land- en tuinbouwers. Dit moet, samen met goede bemestingsadviezen leiden tot betere resultaten.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken