Startpagina Fruit

"Te snel beslist om bepaalde pesticiden te gaan verbieden"

De appelbloesemkever, de perenknopkever en de appelvruchtsteker. In Nederland zorgen die kevers voor verwoeste oogsten, in Vlaanderen nog niet. Maar fruittelers kijken er wel bezorgd naar.

Leestijd : 2 min

Het gaat om inheemse keversoorten die tot enkele jaren geleden weinig kopzorgen baarden. Maar sinds het verbod op enkele pesticiden zijn de kevers aan een opmars bezig in appel- en perenbomen. In Nederland is zelfs sprake van een groot deel van de appeloogst die dit jaar verloren gaat. Met name het wegvallen van neonicotinoïden - verboden sinds een drietal jaar wegens dodelijk voor bijen - maakt dat de kevers moeilijk te bestrijden zijn.

Nog 1 bestrijdingsmiddel

In Nederland is er geen enkel bestrijdingsmiddel dat gebruikt mag worden. In België rest nog 1 middel dat is toegelaten, vertelt Dany Bylemans, algemeen directeur van pcfruit, het Proefcentrum Fruitteelt. Het probleem is dat het toegelaten bestrijdingsmiddel maar half werkt en vooral ook andere natuurlijke vijanden van schadelijke insecten doodt.

Eén derde aangetast

"De Nederlanders hebben geen oplossing meer, wij een slechte oplossing met meer nadelen dan voordelen", aldus Bylemans. De expert schat dat zowat een derde van de percelen in Vlaanderen is aangetast door de kevers. "Op sectorniveau betekent dat niet dat we minder appels en peren zullen hebben. Wel dat meer telers op het punt komen dat ze moeten gaan behandelen. En het doel is om uiteindelijk zo weinig mogelijk te behandelen. We weten niet goed waar het gaat eindigen. Het is toch ook bij ons een bezorgdheid."

De directeur van het Proefcentrum Fruit vindt dat te snel is beslist om bepaalde pesticicen, zoals neonicotinoïden, te gaan verbieden. "Bij ons is het altijd riscoverlagend gebruikt, dus weg van de bloeiperiode."

Belga

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken