Startpagina Actueel

Glyfosaat - Europarlementsleden willen verbod tegen eind 2020

Glyfosaat, de actieve stof van de veelgebruikte onkruidverdelger Roundup, moet vanaf eind 2020 volledig verboden worden in de Europese Unie. Dat standpunt heeft de milieucommissie van het Europees Parlement donderdag ingenomen. De parlementsleden vragen een compleet verbod op gebruik door particuleren en een uitdoving van het gebruik in de landbouw.

Leestijd : 1 min

Aanstaande woensdag buigen de experts van de lidstaten zich opnieuw over het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning van glyfosaat voor tien jaar te verlengen. Voor een ruime meerderheid van de milieucommissie kan daar geen sprake van zijn. De parlementsleden verwijzen naar de aanhoudende wetenschappelijke onzekerheid over de gezondheidsrisico's van glyfosaat.

Een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie bracht glyfosaat in verband met kanker, maar de Europese agentschappen voor voedselveiligheid (EFSA) en chemische producten (ECHA) hebben tot dusver geen bewijzen gevonden dat de stof mogelijk kankerverwekkend is. Gelekte interne documenten van Roundup-producent Monsanto ondermijnen echter de "geloofwaardigheid" van studies die aangewend werden in het Europese evaluatieproces, stelt de resolutie. De parlementsleden willen dat de Europese agentschappen de middelen krijgen om een evaluatie te doen op basis van transparante en onafhankelijke studies.

De resolutie is donderdagochtend in de milieucommissie goedgekeurd met 39 tegen 9 stemmen, bij 10 onthoudingen. Ze heeft geen bindende kracht, maar moet de druk opvoeren. Aanstaande dinsdag, een dag voor het beraad van de Commissie met de nationale experts, stemt het voltallige halfrond in Straatsburg over de tekst.

Belga

Lees ook in Actueel

“Via fokkerij kan je emissies verminderen”

Veeteelt CRV is één van de vaste waarden op veeteeltvakbeurzen en ook op deze editie van Agribex is het bedrijf opnieuw op de afspraak. Landbouwleven vroeg Eric Lievens en Peter Vercauteren van CRV naar de grote en kleine trends in genetica. Van methaanarm melkvee gaat het via hoornloze en hittetolerante runderen naar China.
Meer artikelen bekijken