Startpagina Fruit

Steeds meer meldingen van perenvuur in Limburg

Perenkwekers in Limburg bekijken na de regenachtige periode met argusogen of er in hun plantages perenvuur voorkomt. Het natte weer en de stevige windstoten zijn immers samen met de rondvliegende insecten een katalysator in de verspreiding van de bacterieziekte, die ook bacterievuur wordt genoemd.

Leestijd : 2 min

De afgelopen weken kwamen er verschillende meldingen binnen bij het meldpunt van de provincie Limburg. Vrijdagvoormiddag ondernam de provincie een eerste actie in Zepperen en werd een met bacterievuur geïnfecteerde en uit de kluiten gegroeide haag gekortwiekt.

Meldpunt opgericht

Sinds bacterievuur op Europees vlak niet meer als een quarantaineziekte wordt beschouwd, heeft de provincie Limburg een meldpunt opgericht waar onder meer landbouwers terecht kunnen als ze in hun plantages of die van collega-landbouwers het gevreesde perenvuur aantreffen. In 2021 werden door het provinciale meldpunt 16 haarden geruimd in Haspengouw, vorig jaar waren dat er maar 2.

Het meldpunt werd ook vaak gebruikt als informatiepunt over bacterievuur en hierbij was het opvallend dat er toch ook vaak particulieren bezorgd waren over verdachte symptomen die ze in de eigen tuin zagen.

Voor het huidige seizoen lijkt het erop dat het aantal meldingen en daaraan gekoppelde ingrepen weer hoger zal liggen, want de afgelopen weken nam het aantal meldingen explosief toe. "Vandaag wordt er voor de eerste keer dit seizoen ingegrepen op het terrein bij een omvangrijke geïnfecteerde meidoornhaag van 200 m lang", zo lichtte gedupteerde Inge Moors (CD&V) de actie van vrijdag toe. "De infectie zal verwijderd worden en het achterstallige onderhoud zal worden gecorrigeerd. Door in dialoog te gaan met de terrein-eigenaars valt heel vaak op dat men zich niet bewust is van het gevaar dat men creëert voor de omliggende fruitteelt. De sensibiliserende aanpak die we voorstaan vanuit het meldpunt, zal op termijn dus wel vruchten afwerpen."

Voor enkele perenkwekers in de buurt van de met bacterievuur geïnfecteerde haag is het ondertussen te laat. "Hier op het perceel van een halve ha met 850 bomen zijn zeker 100 bomen besmet", aldus perenkweker Daniel Vanhentenrijk.

"In eerste instantie moeten we de bomen uittrekken en dat is een enorm productieverlies", zo legde perenkweker Gert Claes uit. "Dan moeten er nieuwe bomen geplant worden tussen de reeds bestaande en dat brengt enorm veel werk met zich mee. Zo krijg je een plantage die niet meer honderd procent kan functioneren en ook de druk is erin aanwezig. Het is niet dat met het uittrekken van de bomen het probleem opgelost is. Het duurt drie tot vier jaar omdat er een bepaalde druk door het perenvuur opgebouwd is en dat heeft zijn tijd nodig vooraleer die verdwenen is uit de plantage."

Belga

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken