Startpagina Fruit

PC Fruit verdubbelt wateropslag met nieuw waterbassin van 2.000 kubieke meter

PC Fruit in Velm heeft een nieuw waterbassin van 2.000 kubieke meter in gebruik genomen waardoor er het hele jaar regenwater gebruikt kan worden voor de irrigatie van de aardbeien, frambozen, bramen en rode bessen die er geteeld worden.

Leestijd : 2 min

Danny Bylemans van PC Fruit: "De afgelopen jaren hadden we telkens rond juni een tekort aan regenwater en in de winter een overschot. Met het bassin hebben we onze wateropvangcapaciteit verdubbeld waardoor we het water dat we normaal in de winter niet meer konden opvangen, nu wel kunnen opvangen."

Het nieuwe aangelegde waterbassin is 20 meter breed, 60 meter lang en 4,5 meter diep en kan ongeveer 2.000 kubieke meter aan regenwater opvangen. De kostprijs voor het bassin bedraagt 20.000 euro. Met het onderzoek en het installeren van de nodige aansluitingen en pompinstallatie komt de gehele kostprijs voor het nieuwe project Waterproof uit op 50.000 euro.

Bestaande regenwaterkelder

Tot voor kort beschikte PC Fruit enkel over een bestaande regenwaterkelder waar 900 kubieke meter aan regenwater kon gestockeerd worden. Dat regenwater wordt opgevangen op de regenkappen die het kleinfruit beschermen. Het overtollige water viel op de plukbanen naast de kappen en ging verloren. In die paden werden verschillende draindarmen aangebracht die nu ook dat water opvangen en via een buizensysteem naar het bassin afvoeren.

Het nieuwe bassin is ook verbonden met de oude regenwaterkelder waardoor het water in de beide richtingen gepompt kan worden. Op die manier hoopt PC Fruit dat het jaarlijks tussen de 5.000 en 10.000 kubieke meter water minder moet oppompen.

Ondersteuning

Zowel Vlaanderen als de provincie Limburg namen de financiering voor het nieuwe waterbassin voor de helft op zich. Via het Droogte Innovatie Fonds ondersteunde de provincie al verschillende lokale maatregelen voor de captatie en opslag voor water voor de landbouw. "Door de droogtes moeten we veel efficiënter omgaan met water en dat is ook het geval in Haspengouw waar we vooral leemgrond hebben", zo licht gedeputeerde Inge Moors de verschillende maatregelen toe. "Tegelijk is de landbouw één van de vele actoren die concurreren om water in onze droge regio. Toegang tot voldoende kwalitatief water is immers essentieel in het productieproces, en bedrijven ervaren de watertekorten als een reële bedreiging voor hun economische activiteit."

Belga

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken