Startpagina Paarden

Internationale Veulenprijskamp Vlaams Paard

Dit jaar werd de paardenmarkt van Torhout voor de 45ste keer georganiseerd. Naast de paardenmarkt zelf, waren er ook een groot aantal keuringen. Geiten- en schapenrassen, maar ook heel wat paardenrassen, maakten hun opwachting, waaronder ook het Vlaams Paard.

Leestijd : 3 min

Na jaren van ellende met hittegolven, corona en een stadskern die volledig opengebroken en gerenoveerd werd, kon er dit jaar opnieuw een normale versie van de paardenmarkt georganiseerd worden. Zowat alle straten in de binnenstad waren vernieuwd en vooral de nieuw aangelegde markt was zeer mooi. Binnen dit kader konden alle activiteiten terug plaatsvinden op hun vroegere locatie.

Hier is een speciaal woordje van dank aan het stadsbestuur van Torhout op zijn plaats. Ondanks alle vroegere problemen is het stadsbestuur steeds blijven geloven in de paardenmarkt. Vooral de schepen van landbouw, de heer Hans Blomme, zet zich als een echt trekpaard achter de organisatie van dit evenement. De toekomst van de Torhoutse paardenmarkt is bij deze verzekerd.

Voor de veulenkeuring van het Vlaams Paard was er iets totaal nieuws weggelegd. Terwijl de keuring vroeger plaatsvond in de Stationsstraat, vond ze dit jaar plaats in de Zuidstraat palend aan de markt, op een zeer mooie en centrale ligging.

Zes reeksen

De Internationale Veulenprijskamp bestond uit 6 reeksen, waaruit telkens een reekswinnaar werd gekozen.

Raszuivere hengstenveulens De eerste reeks was die van de raszuivere hengstenveulens. Darkan Van Belle werd uitgeroepen tot winnaar van deze reeks.

Raszuivere merrieveulens De tweede reeks waren de raszuivere merrieveulens. In deze reeks behaalde Dora De La Heutte de eerste plaats.

Raszuivere hengsten/ruinen jaarlingen De derde reeks was die van de raszuivere hengsten/ruinen jaarlingen. Ceasar De La Heutte was de beste in deze reeks.

Raszuivere merries jaarlingen In reeks 4 werden de raszuivere merries jaarlingen voorgesteld aan de jury. Deze bekroonde Clara Van Belle tot winnares van deze reeks.

Vlampher-merrie jaarlingen In de vijfde reeks passeerden de Vlampher- merrie jaarlingen de revue. Deze reeks werd gewonnen door Cato Van De Merenhoek.

Raszuivere tweejarige merries In de zesde reeks werden de raszuivere tweejarige merries voorgesteld aan de jury. Brooklyn Van ‘Kaleihof werd de winnares van deze laatste reeks.

Veulenkampioen 2023

Het hengstenveulen Darkan Van Belle, met als fokker en eigenaar Beck Sabrina uit Belle (Frankrijk), werd uitgeroepen tot veulenkampioen 2023. Darkan is een groot, raamvormig veulen met diepe borst, stevige en vrij correcte benen en met een actieve stap en draf.

Dagkampioen 2023

Uit de jaarlingen en 2 jarige paarden werd een dagkampioen 2023 gekozen. De eer ging naar de tweejarige merrie Brooklyn van ’t Kaleihof, met als fokker en eigenaar Vandeginste Philip uit Dudzele. Brooklyn is een groot ruim rechthoekig paard met lange hals en edel hoofd. Zij is voorzien van stevig beenwerk, dat ze zeer goed weet te gebruiken. Ze beschikt over een uit de achterhand gestuwde ruime stap en draf. Brooklyn is dan ook een echte ambassadrice van het Vlaams Paard.

Organisatie en opvolging

Zoals steeds zorgde de secretaris Véronique Peeters voor de vlotte organisatie en opvolging van de prijskamp. De ringmeesters Herman Cleys, Sonck Roland en Van Havermaet Bert zorgden opnieuw voor het vlotte verloop en de praktische organisatie. An Geerinck wist de prijskamp vlotjes aan elkaar te praten. Als fotografe was Ianthe De Roose opnieuw van de partij. De jury bestond uit Denis Beck (Frankrijk) en Couckuyt Charlotte (België), met als voorzitter van de jury Trio Patrick (België).

Patrick Trio

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken