Startpagina Granen

Russische stop in graandeal rampzalig voor mensen in nood

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is ervan overtuigd dat zijn Russische evenknie Vladimir Poetin de Oekraïense graandeal wil voortzetten. De Westerse bondgenoten zijn alvast niet te spreken over deze Russische stopzetting. Het zou miljoenen mensen de toegang tot graan ontzeggen. Oekraïne wil zijn graan wel nog blijven uitvoeren.

Leestijd : 3 min

Erdogan: "Ik denk dat mijn vriend Poetin ondanks de verklaring van vandaag het akkoord wil voortzetten", aldus Erdogan. Rusland zei 17 juli uit de deal te stappen tot aan de Russische voorwaarden voor de export aan eigen graan wordt voldaan. Het akkoord, dat in juli vorig jaar in Turkije werd ondertekend afgesloten onder bemiddeling van Ankara en de Verenigde Naties, loopt af.

Erdogan zei in zijn commentaren op de televisie dat hij de graancorridor met Poetin zal bespreken tijdens een geplande ontmoeting in augustus. Mogelijk belt hij Poetin ook eerder op om de kwestie te bespreken. De Turkse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken spreken elkaar alvast later op de dag alvast via de telefoon.

"We zullen ook discussiëren hoe we het pad kunnen effenen voor de export van Russisch graan", aldus Erdogan nog. Door het akkoord kon Oekraïne ondanks de oorlog graan blijven verschepen via de Zwarte Zee, wat geleid heeft tot een daling van de prijzen die door de oorlog tot recordhoogtes waren gestegen.

Westerse bondgenoten niet te spreken over Russische stopzetting

De westerse bondgenoten van Oekraïne zijn niet te spreken over de beslissing van Rusland om het akkoord over de uitvoer van Oekraïens graan stop te zetten. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak over een "cynische beslissing, ondanks de inspanningen van de Verenigde Naties en Turkije", tweette von der Leyen. Ze beklemtoonde dat de Europese Unie zich zal blijven inspannen om graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne naar de wereldmarkt te brengen.

De Europese Raadsvoorzitter Charles Michel wees erop het akkoord ten goede is gekomen aan miljoenen mensen. "Ik betreur de aankondiging van Rusland. Dit zal de voedselveiligheid en de toegang tot graan en meststoffen voor mensen over de hele wereld in gevaar brengen."

Duitsland had al een oproep gelanceerd om de verlenging van het akkoord mogelijk te maken. "De armsten van de planeet mogen niet de gevolgen van dit conflict dragen", verklaarde adjunct-woordvoerster Christiane Hoffman. Berlijn wil dat het graanakkoord niet telkens voor een bepaalde duur wordt verlengd en bepleit een akkoord voor de langere termijn.

De Britse regering noemde de Russische beslissing "zeer ontgoochelend". "Indien Rusland het akkoord niet wil hernieuwen, ontzegt het miljoenen mensen essentiële toegang tot graan", zo stelde een woordvoerder van premier Rishi Sunak. Hij beklemtoonde dat de onderhandelingen voortgezet worden.

Oekraïne wil graan blijven exporteren

Oekraïne wil zijn graan blijven uitvoeren via de Zwarte Zee, ook nu Rusland zich heeft teruggetrokken uit de graandeal. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gezegd. "Zelfs zonder Rusland moet alles eraan gedaan worden zodat wij de Zwarte Zee kunnen blijven gebruiken", klinkt het op Facebook. "Wij hebben geen schrik."

Aan de Britse openbare omroep BBC zei de voorzitter van de 'Ukrainian Grain Association' dat zijn leden alternatieve routes voor de uitvoer van graan hebben geïdentificeerd, onder meer via de rivier Donau. Maar dit traject is minder efficiënt, waardoor de hoeveelheid graan die kan worden geëxporteerd zou dalen, terwijl de logistieke kosten zouden stijgen.

Burger betaalt de prijs

Honderden miljoenen gewone burgers zullen de prijs betalen voor het feit dat Rusland het internationaal akkoord voor de export van Oekraïens graan heeft opgeblazen. Dat stelt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

"Honderden miljoenen mensen hebben te maken met honger, terwijl consumenten worden geconfronteerd met een mondiale crisis van de levensduurte. Zij zullen de prijs betalen", zei Guterres tegen journalisten. Hij vreest dat de beslissing van Rusland "een klap zal toebrengen aan mensen in nood, overal in de wereld".

Tarweprijs stabiel

Terwijl maandag de tarweprijs zakte, stabiliseert de prijs dinsdag. Analisten zeggen dat het afwachten is wat de effecten zijn van het stopzetten van de graandeal. "De vraag is vooral of Oekraïne zal blijven exporteren via de Zwarte Zee zonder de veiligheid van de graancorridor", aldus Dennis Voznesenski, een analist van Rabobank. 

Belga

Lees ook in Granen

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken