Startpagina Bedrijfsnieuws

Enza Zaden start bouw productielocatie voor Vitalis biologische groentezaden

Het groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden heeft op 20 juli het officiële startsein gegeven voor de bouw van een eigen duurzame productielocatie van 8 ha in Luttelgeest, Flevoland. Op deze nieuw te bouwen locatie zal Vitalis biologisch zaad geproduceerd worden voor verkoop aan professionele biologische telers wereldwijd.

Leestijd : 2 min

Het betreft voornamelijk biologisch paprika- en komkommerzaad, maar er zal ook biologisch sla- en preizaad worden geproduceerd. Verwachting is dat vanaf april 2024 de eerste zaden gezaaid worden.

Allison Thomas, Chief Operations Officer en Dirk Neelis, Chief Financial Officer van Enza Zaden onthulden, in het gezelschap van genodigden en betrokken bouwpartners, het bouwbord en gaven hiermee het startsein voor de bouw van de biologische productielocatie. Allison Thomas: “De wereldbevolking groeit en ook de behoefte aan gezonde voeding. Ook zien we dat de vraag naar biologisch zaad toeneemt, onder meer voor paprika en komkommer. Daarom bouwen wij deze nieuwe, duurzame productielocatie voor Vitalis Biologische Zaden in Luttelgeest. Dit past binnen ons doel om te veredelen om de wereld te voeden en waarde creëren voor duurzaam leven en een duurzame levensstijl.”

Oog voor duurzaamheid

Op het terrein van 8 ha wordt gestart met de bouw van 3 ha kassen. Naast kassen komen er een zaadproductiegebouw, een zaadextractiegebouw, een groot bassin en een helofytenfilter, ofwel een biofilter voor de zuivering van afvalwater. Om zo duurzaam mogelijk groentezaden te gaan produceren, plaatst het familiebedrijf onder andere ruim 900 zonnepanelen op de daken. In het bassin van 7.000 m², met een inhoud van bijna 3 olympische zwembaden, wordt regenwater opgevangen waarmee naar verwachting aan de totale waterbehoefte van de locatie kan worden voldaan. Ook worden de toiletten straks doorgespoeld met regenwater.

Enza Zaden

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken