Startpagina Veeteelt

Autopsie bevestigt: aangereden wolf zo goed als zeker August

Het laboratorium van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft een autopsie uitgevoerd op de wolf die dinsdag 25 juli 2023 op de N76 om het leven kwam. Daaruit blijkt met ‘bijna-zekerheid’ dat het om de volwassen mannetjeswolf August gaat. DNA-onderzoek moet 100 % zekerheid geven.

Leestijd : 1 min

Het initieel onderzoek wees eerder ook al in de richting van August, onder meer doordat het om een volwassen dier ging en zijn tanden al behoorlijk afgesleten waren. Op basis van een vergelijking van de uiterlijke kenmerken, onder meer het brede mondmasker en de kenmerkende kleuren en contrasten aan de staart, met de bestaande beelden van August, kan met ‘bijna-zekerheid’ worden besloten dat het om de volwassen wolf gaat, stelt het INBO. DNA-onderzoek moet nog volledig uitsluitsel brengen.

Uit de autopsie bleek dat het dier 49,18 kg woog en een maaginhoud had van 5,5 kg schapenvlees. Op de ochtend van het overlijden werd er melding gemaakt van een schadegeval in Bocholt waarbij een schaap werd opgegeten. Het INBO vermoedt dan ook dat de wolf terugkwam van het schadegeval toen hij werd aangereden. Ook dit moet nog helemaal bevestigd worden via DNA-onderzoek.

De doodsoorzaak was stomp trauma. De ruggengraat en het bekken van het dier waren gebroken, het middenrif en het hartzakje gescheurd en de lever verbrijzeld. Alles wijst dan ook op een aanrijding door een voertuig, besluit het INBO.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken