Startpagina Granen

Nieuwe Russische aanvallen duwen graanprijs verder omhoog

De graanprijs is verder opgelopen tot het hoogste niveau in 5 maanden door nieuwe Russische aanvallen in en rond Oekraïense havens. Eerder deze week werd het basisvoedsel ook al flink duurder doordat Rusland de Oekraïense havenstad Odessa herhaaldelijk onder vuur heeft genomen.

Leestijd : 2 min

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan haveninfrastructuur aan te vallen om de export van graan voor langere termijn onmogelijk te maken.

De aanvallen begonnen kort nadat Rusland besloot de graandeal met Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties te beëindigen. Daardoor kan er geen graan meer worden uitgevoerd over de Zwarte Zee. Donderdag 27 juli 2023 werd graan op de belangrijke goederenbeurs in Chicago 2,5 % duurder. De prijzen van het basisvoedsel zijn uiterst gevoelig voor nieuws over Russische aanvallen op Oekraïense havens door het wereldwijde belang van de aanvoer van gewassen uit het gebied rond de Zwarte Zee.

De goede vooruitzichten van de graanoogsten op het noordelijk halfrond deze zomer houden de prijsstijging daarbij nog enigszins beperkt. Zo verklaarde de president van de Russische Graanunie dat Rusland in het nieuwe seizoen zo'n 60 miljoen ton graan zou kunnen leveren. Rusland heeft in 9 dagen tijd 26 doelen getroffen in en rond Oekraïense havens. Daarnaast werden volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksander Kubrakov ook 5 burgerschepen beschadigd of gedeeltelijk vernietigd.

De laatste aanvallen komen op het moment dat president Vladimir Poetin gastheer is van een top met Afrikaanse leiders in de Russische stad Sint-Petersburg. Veel Afrikaanse landen zijn afhankelijk van de graanexport uit Rusland en Oekraïne en de levering van het basisvoedsel zal dan ook voor die landen hoog op de agenda staan.

Belga

Lees ook in Granen

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken