Startpagina Granen

Ramaphosa vraagt hervatting graanexport over Zwarte Zee

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft tijdens zijn bezoek aan Rusland gepleit voor een hervatting van de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee.

Leestijd : 1 min

Bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en andere Afrikaanse leiders zei hij te willen dat het Zwarte Zee-initiatief, de deal die export van Oekraïens graan, wordt geïmplementeerd. Dat blijkt uit een transcript dat het Kremlin vrij gaf.

Moskou stapte onlangs uit het initiatief. Sindsdien voerde Rusland ook de bombardementen op de haveninfrastructuur van Oekraïne op. Tegelijkertijd bood Moskou arme Afrikaanse landen aan om gratis graan te leveren. Poetin deed dat tijdens de Afrikaans-Russische top in het Russische Sint-Petersburg.

Ramaphosa benadrukte dat de Afrikaanse leiders niet naar Sint-Petersburg gingen om geschenken te vragen voor het Afrikaanse continent. Hij bedankte Poetin voor zijn vrijgevigheid. Volgens de Zuid-Afrikaanse president was gratis graan niet het belangrijkste doel van de aanwezigen op de top. Het westen bekritiseerde de top als een publiciteitsstunt en een poging van de Russische president om de Afrikaanse landen nog meer afhankelijk te maken van Russisch graan. Vele Afrikaanse landen zijn sterk afhankelijk van Oekraïense graanleveringen.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken