Startpagina Veeteelt

Frankrijk start grootschalig experiment inzake buitenloopdieren en bioveiligheid

Het Franse ministerie van Landbouw en Voedselzekerheid duidt in september een honderdtal boerderijen aan die willen meewerken om preventieve bioveiligheidsmaatregelen te kiezen en te beoordelen voor landbouwdieren met buitenloop. Meer specifiek gaat het over varkens- en pluimveehouders. De test moet aanbevelingen en nieuwe reglementeringen opleveren.

Leestijd : 1 min

Boerderijen met dieren die in buiten leven zijn volgens het Franse ministerie vaak ook boerderijen met dieren met een langere levensduur en die hun producten afzetten via de korte keten. Het Franse ministerie wil nagaan of de bioveiligheidsvoorschriften van de nationale wetgeving in deze bedrijven doeltreffend kunnen worden toegepast.

Drie doelstellingen

Het experiment wordt mee gedragen door beroepsfederaties en wetenschappelijke instellingen. Er zijn 3 doelstellingen: een risicoanalyse maken voor de deelnemende boerderijen en de veehouders begeleiden bij de toepassing van bioveiligheidsmaatregelen; het wetenschappelijk evalueren van de doeltreffendheid van aangepaste preventiemaatregelen bij deze veehouders; het aanduiden en verspreiden van de maatregelen die als nodig en efficiënt worden aangeduid en het aanpassen van de nationale reglementering indien dit nodig blijkt.

Ruim 100 boerderijen doen mee

In september worden voor het volledige Franse grondgebied ruim 100 Franse boerderijen aangeduid die zullen meewerken aan het experiment. Dat loopt tot eind mei 2025. Het Franse ministerie van Landbouw trekt hiervoor 700.000 euro uit van het Plan France Relance.

FVDL

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken