Startpagina Bieten

Bladziektedruk neemt toe bij de bieten

De bladziektedruk bij bieten neemt toe, met voornamelijk de druk van Cercospora en witziekte. Dat meldt het KBIVB. Witziekte kan snel uitbreiden op gevoelige rassen. Ook roest en Ramularia zijn aanwezig, maar de aantallen blijven laag.

Leestijd : 1 min

Het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet (KBIVB) meldde op 3 augustus dat de bladziektedruk toeneemt. Zes velden bereikten de drempel voor witziekte, waarvan 2 velden gelijktijdig de drempel voor Cercospora hebben bereikt. Afgerond heeft ongeveer 40% van de velden in het waarschuwingsnetwerk de drempel voor Cercospora bereikt

Het KBIVB raadt aan om de wekelijkse waarnemingen te blijven aanhouden. Dit kan door 50 bladeren van willekeurige planten te plukken en na te kijken op de aanwezigheid van symptomen. Enkel wanneer de drempel is bereikt, wordt een behandeling aanbevolen.

Drempels

De drempel voor de belangrijkste ziekten zijn:

• Cercospora of Ramularia : 5% aangetaste bladeren;

• Witziekte of roest : 15% aangetaste bladeren.

Schildpadtor in verschillende percelen

Inzake plagen wordt op verschillende percelen schade van de schildpadtor gemeld. De larven gaan zorgen voor venstervraat waarbij de opperhuid aan de onderkant van het blad wordt opgegeten. Ondertussen zijn het vooral de volwassen individuen die aanwezig zijn in de percelen. De gaten bij de volwassen kevers gaan door het blad. Vooral in de streek van Doornik werden op verschillende percelen zowel schade als de aanwezigheid van volwassen kevers gemeld. Ook in de polderstreek kunnen ze aanwezig zijn.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Opgepast voor nachtvorst in de bieten

Bieten Het KMI en verschillende klimaatmodellen kondigen voor de komende dagen minimale grondtemperaturen die 's nachts tot lager dan - 4°C kunnen dalen. Het Bieteninstituut geeft enkele aanbevelingen voor de suikerbietenteelt.
Meer artikelen bekijken