Startpagina Melkvee

‘Miekes’ triomferen op melkveeprijskamp in Tielt

Naast de traditionele vleesveeprijskamp wordt in Tielt ook een prijskamp voor melkvee georganiseerd. Daar kaapten ‘de Miekes’ de hoofdprijzen weg.

Leestijd : 4 min

Na de winterstop werd het keuringsgebeuren begin juni terug op gang getrokken. Ook in Tielt werd op zondag 4 juni 2023 opnieuw ‘de landbouwexpo’ met rundveeprijskamp georganiseerd. Het is een bruisende expo die voor elke landbouwliefhebber wat wils aanbiedt: beurs, lekker eten, hoeve-ijsjes, trekkertrek en natuurlijk de rundveeprijskamp.

Vorig jaar was het slecht weer, dit jaar was het zonnetje gelukkig van de partij. De buitenactiviteiten werden druk bezocht, terwijl het rundveegebeuren plaatsvond in een ruime hangar. Zo stonden de dieren uit de zon, en kon menig liefhebber deze bewonderen bij een hapje en een drankje.

Hoewel deze keuring vooral bekend- staat als een vleesveekeuring, is er ook steeds melkvee aanwezig. Dat het aantal inschrijvingen bij het melkvee niet bijzonder hoog was, weerhield de organisatie er gelukkig niet van om de prijskamp te laten doorgaan.

Keuring

Vaarzen De keuring ging van start met de vaarzenrubriek, een kleine rubriek bestaande uit 3 vaarzen die allemaal voorzien waren van prima been- en bouwkenmerken. Toch was er eentje die binnen dit drietal zich als ‘uitlopend’ kopnummer mocht benoemen. Rubina (vader: Journey red) van de familie Vander Meulen werd al snel naar de eerste plaats gewezen door de jury. Het was de jongste, misschien niet zwaarste vaars maar ongelofelijk in balans met een fantastische uier. Mede door haar prima aangehechte uier kreeg ze de eerste plaats toegewezen, voor de krachtige Abundant-dochter Jalia 2.

Jonge koeien De eerste rubriek koeien zorgde meteen voor heel wat drukte in de ring. Maar liefst 7 dieren dongen mee naar een podiumplaatsje in deze rubriek. De strijd voor de eerste plaats ging tussen Okkie (eig.: Vander Meulen Geert) en Mariewanda, van Frank en Mieke Scheemaeker-Gelaude. Het zijn 2 compleet andere dieren. Uiteindelijk koos de jury voor de Jordy-dochter Okkie, omdat zij iets meer de ‘vorm’ van de dag toonde. Ze mocht misschien iets meer middenhand hebben, maar wist het meest te overtuigen met haar fantastische hoog en breed gedragen uier, prima kruisvorm en goed beengebruik. De tweede plaats was voor Mariewanda, een balansrijke jonge koe die al van bij het binnenkomen het oog van de jury stal: sterk gebouwd, mooie voorhand, goede kruisbouw en prima uier. Ze moest helaas de duimen leggen tegen Okkie omwille van uiervulling.

Het was een spannende strijd, die uiteindelijk wel 2 goeie deelneemsters voorzag in het kampioenschap. De derde plaats in deze rubriek was voor Philene van het Caloenhof, een sterke, brede Ranger-dochter die iedere kijklustige wist te overtuigen met haar kracht en breedte, een echte powerhouse om dit drietal mee af te sluiten

Derdekalfskoeien De derde rubriek was een rubriek bestaande uit vooral derdekalfskoeien. Hier ging de reekswinst overtuigend naar Mieke 3 van Johan Lambrecht, een mooie, lange en jeugdige derdekalfskoe. Deze koe behaalde een mooie eerste plaats boven Ammo P-dochter Nanon van de familie Vander Meulen. Mieke 3 toonde meer balans, een betere kruisbouw en lengte dan haar secondante.

Oude koeien De vierde en laatste rubriek koeien was er eentje om van te dromen. Vijf koeien met bewezen producties en heel wat lactaties kwamen de ring binnen. De jury nam dan ook uitgebreid de tijd om al deze dieren te bekijken. Het is immers een prestatie om zulke koeien met zo’n hoge levensproducties op een keuring te krijgen.

De eerste prijs ging deze keer naar Frank en Mieke Scheemaeker-Gelaude. Mieke Van Het Zomerbloemhof behaalde met de vingers in de neus de eremedaille. Deze krachtpatser triomfeerde prachtig door de ring. Haar overgangen, sterkte in bovenbouw en correcte uier overtuigden de jury om Mieke naar de eerste plaats toe te wijzen.

Op de tweede plaats kwam de krasse Bopia van Lambrecht Johan. Ze wist de jury te overtuigen omwille van haar uierbalans en lengte in het frame. Bopia mocht later ook het kampioenslint voor beste uier mee naar huis nemen.

De derde plaats was voor Inessa, een Snow-dochter van de familie Vander Meulen. Ook Inessa is geen onbekende in het keuringscircuit. Ondanks haar leeftijd en torenhoge levensproductie stond deze dame er nog goed bij. Deze koe is het beeld van wat veel melkveehouders graag willen in de stal: productie en exterieur. Om deze koe nog eens extra in het zonnetje te zetten, werd ze bekroond met de CRV-rendementstrofee.

Kampioenschappen

Na het hele keuringsgebeuren was het tijd voor de kampioenschappen. Om er een beetje sfeer in te krijgen nodigde de jury alle eerste en tweede geplaatste dieren in de ring uit. Onder veel bekijks en handgeklap werden de kampioenes aangeduid.

Het kampioenslint ‘jonge koeien’ ging naar Jordy-dochter Okkie van Geert Vander Meulen. Alweer een mooi lintje dat de familie Vander Meulen mee naar huis mocht nemen. Een leuk weetje is dat niet alleen vader en zoon fanatiek meedoen aan keuringen, maar dat ook dochterlief Charline laatst meedeed aan de verkiezing ‘eikoningin 2023’ en daar als eerste eredame eindigde. Een mooi compliment dus voor deze geëngageerde landbouwersfamilie.

Het kampioenslint ‘jonge koeien’ ging naar Jordy-dochter Okkie van Geert Vander Meulen.
Het kampioenslint ‘jonge koeien’ ging naar Jordy-dochter Okkie van Geert Vander Meulen. - Foto: Sandra Van Renterghem

Ook het kampioenschap ‘oude koeien’ oogstte heel wat bekijks. Hier liep Barcley-dochter Mieke opnieuw in de schijnwerpers. Ze haalde de kampioentitel binnen. Het was een heel emotionele en bijzondere ervaring voor de jonggetrouwde eigenaars Frank en Mieke. Tijdens hun eerste keuringsdeelname namen ze al onmiddellijk een kampioene mee naar huis.

Kortom, het was een mooi moment om de dag mee af te sluiten. Een kleine keuring met heel veel fokkerijpassie en een organisatie die elk jaar de moeite doet om het lokale fokkerijgebeuren te laten verder leven: dat is wat een fokkers- en juryhart blij maakt!

Mieke Vander Schueren

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken