Startpagina Melkvee

Nationaal niveau te zien op melkveeprijskamp in Bogaarden

De prijskamp in Bogaarden is een geweldige traditie aan het opbouwen als een kwalitatief zeer hoogstaande prijskamp. Na Agriflanders zou je bijna kunnen zeggen dat dit het officieuze Vlaams kampioenschap is. Met maar liefst 34 enthousiaste fokkers die 154 inschrijvingen lieten noteren, kon op voorhand veel spankracht verwacht worden.

Leestijd : 4 min

De organisatie zocht de jury terug in het buitenland. Met Pit Bosseler werd een jonge jury aangesproken uit Luxemburg. Zijn assistent Solann Vaas kwam uit de Elzas in Frankrijk.

Showmanship

Vooraleer de prijskamp in al zijn hevigheid losbarstte, was er het showmanship, in 2 reeksen naargelang de leeftijd van de jonge deelnemers. Deze mooie discipline werd gewonnen door Florian Van De Vyver (°2008) en Nel Mazereel (°2008).

Ongekalfde vaarzen

Maar liefst 5 reeksen pinken waren er, allen van zeer goede kwaliteit. De 5 winnaars waren de melktypische Silena (v. Thunder Storm) van Lieven en Frederik Ryckewaert uit Harelbeke; de prachtige TDB Anousche (v. Avance-Red) van Geert en Tiede Mazereel en Joyce Dobbelaere uit Reninge; Detje (v. Delta Lambda) van Blockx LV, Marcel en Tjebbe Huybrechts en José Dierckx uit Arendonk, die zich als een prefect plaatje liet omschrijven; de zeer complete Sifarma (v. Thunder Storm) van Ryckewaert, die met een prefecte voorhand is uitgerust, en River Ten Ruysschaert (v. Mattenhof Genie) van Geert Mazereel uit Reninge, eentje met eveneens veel melktype.

Het was geen gemakkelijke opdracht als jury om hieruit te kiezen, maar uiteindelijk viel zijn oog op Sifarma van Ryckewaert, met Detje van Blockx-Huybrechts-Dierckx als reserve en River van Mazereel als eervolle vermelding.

Ook de beste roodbonte pinken uit iedere reeks werden bij elkaar gezet en hier won TDB Anousche van Mazereel.

Bij deze leeftijdscategorie waren er ook loten, waarbij Blockx als winnaar naar voor kwam, voor de combinatie Staels-Cromphaut.

Gekalfde vaarzen

De zwartbonte en de roodbonte gekalfde vaarzen kwamen tegen elkaar uit en de kwaliteit droop er opnieuw af. Beveren Broecke Radia (v. Chief) van Tom Van De Vijver uit Melsele won met vooral beter beenwerk de eerste reeks. Happy (v. Haniko) van Van Hoof-Boonen Holsteins LV uit Mortsel was voor de jury ‘een diamant’, zodat ze de tweede reeks won. Haar stalgenote Hurry Up (v. Shimmer) won door haar breedte en lengte de derde reeks.

In het kampioenschap ging de rangschikking van de oudste (Hurry Up) naar de jongste, waardoor Van Hoof-Boonen hun eerste succes van deze dag kon vieren.

Jonge koeien

In de eerste reeks jonge koeien was Doodhoek Pamflette ( v. 1st Grade) van Bart De Craene uit Bassevelde met haar fantastische veneuze uier en zeer goed beenwerk de beste. Na haar eindigde Alice (v. Unstopabull) van Jeroen Van Nevel-De Smet uit Beernem. In de tweede reeks trokken Lieven en Frederik Ryckaert alle aandacht met de eerste 2 plaatsingen: de balansrijke Olana (v. Antani) en de krachtige Omayria (v. Jordy), die eveneens de beste uier van de reeks kreeg. De derde reeks kwam op het conto van Mio (v. Ammo P) van Van Hoof-Boonen LV, die onmiddellijk van bij de ingang van de ring de aandacht van de jury had. De mooie balansrijke Beveren Broecke Odia (v. Fitz) van Tom Van De Vijver volgde. Als kampioene werd Olana van Ryckewaert aangeduid, met Pamflette van De Craene als reserve.

Alle roodbonte koeien bij elkaar leverde de schitterend geuierde Omayria op als terechte winnaar.

Volwassen koeien

Beveren Broecke Olena (v. Jordy) van Tom Van De Vijver kon bij de volwassen koeien het meeste bekoren met haar modern type in de eerste reeks, vóór 3035 (v. Kingboy) van Van-Hoof-Boonen LV. Olena zou ook de gemakkelijke winnares worden bij alle roodbonte bij elkaar. In de laatste reeks van de dag trok Van Hoof-Boonen LV verrassend wel aan het langste eind met de witte en lange Blanch (v. Dempsey) vóór de bekende en sterk gebouwde Lola van het Zomerbloemhof van Dries Lahousse uit Elverdinge.

Lola mocht in de ring blijven om de CRV-rendementstrofee mee naar huis te nemen als de koe met de hoogste kilogrammen vet + eiwit. Keuringskoeien die ook stiermoeder zijn, zijn een curiosum, en dat is bij Lola het geval. Zij is ondertussen al de overgrootmoeder van de stier Delta Maximizer. Blanch werd ook als kampioene aangewezen en Lola als de reservekampioene. 

Algemeen kampioene

Bij zwartbont ging de titel vrij verrassend naar de jongste kampioene: Shimmer Hurry Up van Van Hoof-Boonen. Bij roodbont ging de titel naar Omayria van Ryckewaert. Het dagkampioenschap, dat beslecht werden tussen de 2 algemeen kampioenes, ging uiteindelijk naar Omayria. Dat was wel terug een verrassende wending.

Het is mogelijk dat de uier naarmate de tijd vorderde nog meer in het oog ging springen. Ook die titel kreeg Omayria immers, zodat ze uiteindelijk 4 kampioenslinten omgord kreeg.

Bedrijfsloten

Bij de mooie discipline bedrijfsloten zou het gaan tussen Ryckewaert en Van Hoof-Boonen, die met maar liefst 2 loten participeerden: een lot jonge en een lot volwassen koeien. De spanning viel weg wanneer de jury Ryckewaert als winnaar uitriep.

Pajotse Melkers

Onder de deelnemers van de lokale fokstudieclub De Pajotse Melkers werd Poeckie van de Ighemkouter (v. Luster-P) van Mieke Van der Schueren en Regina De Smet uit Idegem geprefereerd bij het melkvee en Cognac (v. Rompen) van Glen De Kegel uit Tubize bij het jongvee.

Fantastische prijskamp

Het was dan ook genieten van begin tot het einde van deze fantastische prijskamp. Applaus mag uitgaan naar zowel deelnemers, publiek, het Jaarmarktcomité van Bogaarden als de jonge gasten van de Pajotse Melkers. Bogaarden wordt een referentie.

Eric Lievens, speaker

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken