Startpagina Melkvee

Melkprijzen vergelijken was nog nooit zo eenvoudig

De onafhankelijke overleggroep OVM lanceert uwmelkprijs.be De site laat toe om op eenvoudige manier de eigen melkprijs te vergelijken met die van andere melkerijen.

Leestijd : 2 min

“Welke melkprijs zou er op mijn factuur gestaan hebben, had ik nu bij een andere melkerij gezeten?” Het is een vraag die veel melkveehouders zich wellicht gesteld hebben, maar waar maar weinigen snel een concreet antwoord op konden krijgen. “Als er van een andere aanwervende melkerij iemand aan de keukentafel komt en die maakt een prijsvergelijking, moet je als boer altijd knikken. Nu niet en heb je het vergelijken zelf in de hand”, aldus Roger Masscheleyn, voorzitter van de Overleggroep Vlaamse Melkveehouders (OVM).

Melkfacturen vielen tot op vandaag niet makkelijk te vergelijken. Al dan niet een weidepremie, al dan niet een volumetoeslag, het blijkt op het einde van de maand een groot verschil uit te maken. “De ene melkerij kan voor een groot melkveebedrijf als beste uit de bus komen, terwijl het voor een kleinschalige collega eerder de slechtste keuze kan betekenen”, legde de heer Masscheleyn uit.

OVM beschikt van alle grote Belgische melkveehouderijen over de juiste berekeningsmethode. Via een erg handige module kunnen melkveehouders hun gegevens ingeven, en vervolgens gaan vergelijken. Toegang tot de berekeningsmodule bedraagt 50 euro per jaar.

“Het is de bedoeling om een correct overzicht bij te houden van je eigen melkerijgegevens en je een duidelijk beeld te bezorgen van waar jouw melkerij zich positioneert in de rangschikking”, aldus de initiatiefnemers. Meer in Landbouwleven van nu vrijdag.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken