Startpagina Varkens

Vrijloopkraamhokken: iets voor elke varkenshouder?

In het project Boerenvreugde in West-Vlaamse kraamstallen van DGZ en Inagro staan optimale prestaties van zeugen en biggen centraal. In het kader daarvan worden innovatieve technieken bij kraamstalmanagement onder de loep genomen, waaronder vrijloopkraamhokken. Om varkenshouders kennis te laten maken met de voor- en nadelen van loslopende zeugen, organiseerde DGZ samen met Inagro een uitstap naar De Zeugjeshoeve.

De moderne zeugenhouder staat, samen met vele andere veehouders, voor grote uitdagingen. Zo zijn onder andere de stikstofwetgeving, milieuproblematiek en het antibioticabeleid actuele thema’s. Ook dierenwelzijn hoort daar bij. Zo heeft Europa plannen om op termijn het houden van dieren in kooien volledig te verbieden. Dit betekent dat ook zeugen in de kraamstal vrij zullen moeten kunnen rondlopen.

Op verschillende manieren...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken