Startpagina Groenten

Oosterse fruitvlieg kan veel schade aanrichten

Het federaal voedselagentschap (FAVV) waarschuwde op 25 augustus voor de oosterse fruitvlieg. Dit kleine zwart-gele insect komt oorspronkelijk uit tropische landen en kan hele fruit- en groenteteelten vernietigen. Het vliegje werd onlangs voor het eerst gesignaleerd in ons land. Het agentschap roept professionele groente- en fruittelers, maar ook particuliere tuiniers, op dit onmiddellijk te signaleren als ze het vliegje zouden aantreffen bij hun gewassen.

Leestijd : 2 min

De oosterse fruitvlieg (bactrocera dorsalis) behoort tot dezelfde familie als vliegen en is ongeveer even groot. De kleine bij-achtige vlieg zelf is ongevaarlijk voor mens en dier, maar de larven verorberen wel het vruchtvlees van fruit, waardoor dat ongeschikt wordt voor consumptie.

Het beestje komt oorspronkelijk uit tropische landen en is al sporadisch gesignaleerd in onder meer Frankrijk en Italië. Onlangs dook de fruitvlieg op in België, op een fruitmarkt in Antwerpen. Het is naar aanleiding daarvan dat het FAVV de waakzaamheid verhoogt.

Onmiddellijk signaleren

Het agentschap roept professionele groente- en fruittelers op het onmiddellijk te signaleren als ze de oosterse fruitvlieg zouden aantreffen op hun gewassen. Het FAVV zal dan nagaan of het gaat om een alleenstaand geval - door de import van gecontamineerd fruit - of om een uitbraak. Zo nodig wordt een veiligheidszone ingesteld rond de plaats waar het beestje werd aangetroffen.

Ook de particuliere tuinier kan zijn steentje bijdragen, zegt het voedselagentschap. Wie denkt een oosterse fruitvlieg gezien te hebben, wordt gevraagd een duidelijke foto te mailen naar meldpunt@favv.be. Het FAVV vraagt ook om te proberen het vliegje te vangen en ze te bewaren in een goed afgesloten doosje. Als het FAVV aan de hand van een foto kan vaststellen dat het inderdaad om Bactrocera dorsalis gaat, nemen ze contact op.

Het agentschap vraagt voorts om geen fruit en groenten mee te nemen uit verre landen, omdat die mogelijk besmet zijn met de oosterse fruitvlieg.

Hoe te herkennen?

Voor wie de oosterse fruitvlieg wil herkennen, geeft het FAVV nog de volgende beschrijving mee: een volwassen oosterse fruitvlieg is tussen 0,8 en 1 cm groot en kan worden herkend aan de twee gele strepen aan de rand van het borststuk, de zwarte rand aan de rand van de vleugels en het T-vormige patroon op het achterlijn.

Belga

Lees ook in Groenten

Doorbraak in onderzoek naar bruinrot

Aardappelen Eén van de meest schadelijke plantbacteriën ter wereld geeft een deel van zijn geheimen prijs in nieuw doctoraatswerk van ILVO, VIB en UGent. Het gaat om het Ralstonia solanacearum species complex, dat meer dan 200 plantensoorten kan aantasten, waaronder enkele heel belangrijke gewassen zoals aardappel en tomaat. Joren De Ryck ontdekte waar in de plantenwortels eiwitten actief zijn die door de bacterie geïnjecteerd worden en de plant vervolgens ziek maken.
Meer artikelen bekijken