Startpagina Akkerbouw

De oogst uit strokenteelt vraagt om meer flexibiliteit bij voedselverwerkers

Levert strokenteelt extra uitdagingen op voor voedselverwerking na de oogst? Wetenschappers van Wageningen Food & Biobased Research onderzochten daarvoor 3 tarweoogsten. De tarwe uit strokenteelt is volgens de Nederlandse universiteit moeilijker om schoon te maken en te scheiden, maar baktests tonen aan dat het meel bij het bakken van brood niet onderdoet voor commerciële varianten.

Diversiteit op de akker heeft een positieve invloed op het functioneren van ecosystemen, en strokenteelt is een toegankelijke en relatief eenvoudige manier voor boeren om meer verschillende gewassen te telen op 1 perceel. Verschillende gewassen worden dan in stroken van 3 tot 6 meter breed geteeld. Vijf jaar onderzoek naar strokenteelt wijst uit dat de opbrengst vergelijkbaar is met die van de meer gangbare monocultuur. Strokenteelt verbetert ook nog eens de biodiversiteit op het land, één van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Wat is het potentieel van kruidenrijk grasland als klimaatrobuust maaimengsel?

Akkerbouw Door de klimaatverandering worden veehouders steeds meer geconfronteerd met warmere en vooral drogere zomers. Grasland is door het lange groeiseizoen en dus groot compensatievermogen op zich klimaatrobuust. Toch is er nog ruimte voor verbetering als het gaat over grasmengsels bedoeld om te maaien. Deze zijn klassiek samengesteld uit hoofdzakelijk Engels raaigras. Dit wortelt ondiep en heeft behoefte aan veel nutriënten (onder andere stikstof) en water.
Meer artikelen bekijken