Startpagina Veeteelt

Wordt geldigheid van getuigschrift voor transport van landbouwdieren beperkt in de tijd?

Voor het vervoer van landbouwdieren heb je als bestuurder of verzorger een getuigschrift van vakbekwaamheid nodig. In België is het getuigschrift levenslang geldig (behalve in Brussel). Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft er geen bezwaar tegen dat de geldigheidsduur op Europees niveau zou ingeperkt worden.

Leestijd : 2 min

B ij het commercieel vervoer van landbouwdieren heeft men als bestuurder of verzorger die het transport vergezelt, een getuigschrift van vakbekwaamheid vervoerder nodig. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) organiseert maandelijks examens voor wie dat getuigschrift wil behalen.

Cursus is te oud

Kandidaten kunnen zich voorbereiden op het examen via de cursus ‘Vervoerder van dieren’. "Deze cursus kan op de website van DGZ gedownload worden en dateert van 16 mei 2013. Ze is dus meer dan 10 jaar oud. De regels en wetgeving rond dierenwelzijn zijn de afgelopen 10 jaar toch veranderd, lijkt me", stelt Vlaams parlementslid Sofie Joosen (N-VA) in een schriftelijke parlementaire vraag aan minister Ben Weyts.

In Brussel slechts 5 jaar geldig

Het getuigschrift is in de hele Europese Unie geldig. In België is het getuigschrift levenslang geldig, tenzij men in het Brusselse Gewest woont: dan is het maar 5 jaar geldig en moet men dus om de 5 jaar opnieuw het examen afleggen.

"De cursus op de website van DGZ is nog steeds actueel. De wetgeving is nog niet gewijzigd", antwoordt minister Weyts. "Europa stelt een herziening van de wetgeving rond dierenwelzijn tijdens transport in het vooruitzicht. Zodra hier volledige duidelijkheid over bestaat, volgt er daarna zo snel mogelijk een actualisatie."

Naar een beperkte geldigheidsduur?

"De geldigheidsduur van het getuigschrift van vakbekwaamheid wordt nu niet Europees bepaald, en verschilt daardoor volgens de lidstaten. Dit zal wellicht ook het voorwerp vormen van de voorziene herziening van de Europese wetgeving", stelt minister Weyts.

Herhalingsopleidingen

"Ik heb er alvast geen bezwaar tegen dat deze geldigheidsduur op Europees niveau zou ingeperkt worden of dat er een verplichting voor herhalingsopleidingen zou komen", besluit de minister.

Filip Van der Linden

35-3409-Cijfers aantal deelnames getuigschrift van vakbekwaamheid voor het t

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken