Startpagina Paarden

De sprong naar Gesves

De 59e editie van de Grote Week van Gesves ging dit jaar van start op 14 augustus. Op zondag 20 augustus werd de week afgesloten met de finales.

Leestijd : 5 min

De Belgische kampioenschappen 2023 Fokkerij, Jumping en Dressuur kleurden de infrastructuur van de Provinciale Fokkerij- en Ruiterschool van Gesves zowel binnen als buiten, gezien een deel van de proeven (dressuur) binnen verreden werden in de manege Pol Mertens. De wedstrijden, verdeeld over de hele week, mondden allen uit in de finales van elke leeftijdscategorie voor de ruim 700 jonge springpaarden, alsook een 100-tal dressuurpaarden en een 100-tal deelnemers aan het BK Fokkerij, van veulens over 2- en 3-jarigen. Landbouwleven beperkt zich hier tot de winnaars in Fokkerij en Jumping. Alle resultaten kan je inkijken op de onderaan dit artikel vermelde link.

Belgisch Kampioenschap Fokkerij

Bij de veulens gefokt in de springrichting zegevierde Realty d’Harduémont (Ermitage Kalone x Gangster de Longchamp), met 79,50%. De sterk verervende moeder, die Gangster de Longchamps (Orlando Van de Heffinck x Sheyenne de Baugy) als vader heeft, is een van de pijlers van de fokkerij van Jean-Pol en Pauline Lekane. Dat is nog maar eens een bewijs hoe waardevol de springbloedlijnen van onze Belgische sportmerries wel zijn. De aanparing met de relatief jonge Ermitage Kalone (Catoki x Kannan) is hier een voltreffer.

Het kampioensveulen van Libramont 2023, Radinka van Duyversputten (Baloubet du Rouet x Calido I), volgde op de voet, met 79,33%. Beide veulens werden bij hun geboorte ingeschreven bij het SBS en in Gesves waren ze absoluut aan elkaar gewaagd. De atletische kwaliteiten tierden door het lichaam van de fijn bespierde Radinka. Het was alsof ze er nog een lap wou op geven na Libramont. De zomer van fokster Lieve Blindeman kan alvast niet meer stuk.

Bij het vrij springen voor 2-jarigen dient men er altijd rekening mee te houden dat dit een delicate oefening is waar de intelligente aanpak van het jonge paard vaak de techniek dicteert. De verdiende zege met 85% ging hier naar de BWP-gefokte Veloo VHL (Orak d’Hamwyck x Cumthago C).

Studbook Zangersheide liet de beste 3-jarige aandraven, goed voor de titel Belgisch Kampioen én de gegeerde Medaille van de Koning. We hebben het hier over Touch of Fée Savenière Z (Tobago Z x President). Uit het aanbod 3-jarigen werden er 10 geselecteerd na een eerste test vrij springen daags voor de finale. Deze 10 sprongen opnieuw op de finaledag, om uiteindelijk dé winnaar in het juiste daglicht te stellen. Ook de tweede plaats bij de 3-jarigen ging naar een paard ingeschreven bij Studbook Zangersheide: East van ten Bos Z, een zoon van Emerald van ’t Ruytershof x Kannan).

Acht nieuwe Elites bij de 4-jarigen

Bij de 4-jarigen op dit BK traden er 66 aan in de finale. Elf van hen tekenden voor een foutloos parcours. De chrono was hier van geen tel, foutloos blijven wel. Acht van de 11 bleven foutloos in de barrage en kregen de titel ‘Elite Springen’ toegekend. Zeven van de 8 werden bij hun geboorte ingeschreven bij een Belgisch stamboek. Onze nationale fokkerij profileerde zich dus hier alweer.

De 8 nieuwe Elites zijn: Talinka vd Zwartbleshoeve (BWP - Nixon vh Meulenhof x Zidane), Topaas STS (Z – Emerald van ’t Ruytershof x Quattro B), Ted Baker (AES - Zalando vh Schaarbroek Z x Va Vite), Clementine Plus Petit Z (Z - Comilfo Plus Z x Emerald van ’t Ruytershof), Eliot de Laubry Z (Z - v. Echo van ’t Spieveld), Nurofen d’Alphi (SBS - Dayton Sitte x Ugano Sitte), Thorgal d’Or ( BWP - I’m Special de Muze x Kannan ) en Chaquira STS Z (Chaqui Z x Darco). Een boeiend gegeven was de meermaalse aanwezigheid van Emerald van ’t Ruytershof (Diamant de Semilly x Carthago Z) in meerdere afstammingen van de paarden die voorafgingen, zowel in het BK Fokkerij als bij de 4-jarigen.

Als het op de chrono aankomt

De 5- en 6-jarige finalisten van dit Belgisch Kampioenschap hadden een barrage met chrono voor de boeg. Bij de 5-jarigen traden op zondag 55 paarden aan. Zeven van hen tekenden voor een foutloze barrage. De snelste was de merrie Asborne Z ( Zangersheide - Lector van de Bisschop x Calvaro Z). Twee nakomelingen van Denzel van het Meulenhof, beide BWP-geboren, pakten de tweede en de derde plaats op dit BK 5-jarigen: Secret Touch JW van ’t Meulenhof en Soory Linn van ’t Netehof. Bevestiging van vererving? Zeer zeker!

Hetzelfde menu was er voor de 6-jarigen op deze finaledag in Gesves, maar met 38 starters en 10 barragisten. Hier zegevierde de SBS-merrie Lolita de Fourcroy (Greco Sitte x Nabab de Rêve). Supersnel met veel tactiek zijn de 2 trefwoorden die hier passend zijn.

Vicekampioene bij deze 6- jarigen werd Rozelien Dwergse Hagen (BWP- Nixon van (t Meulenhof x Va Vite), gevolgd door Pepper Vitseroel Z (Perigueux x Eldorado van de Zeshoek).

Ode aan de Belgische fokkerij

De titel van dit artikel mag ronduit letterlijk worden genomen. De weg naar Gesves voor al deze jonge paarden was een sprong en zeker geen pad bezaaid met rozen. Sinds de prille lente dienden ze regelmatig hun Cyclus te springen die uitzicht bood op de sprong naar Gesves. Ieder jong paard dat zich voor het Belgisch Kampioenschap selecteerde, heeft in zich wat nodig is om te presteren in de sport.

Het Belgisch Kampioenschap Jonge Paarden was ‘open’ voor alle stamboeken aangesloten bij de World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH). Onze nationale fokkerij spande er nochtans de kroon, met paarden van uitmuntende kwaliteit uit prestigieuze stammen en van al even getalenteerde verervers.

Een tevreden Eugène Mathy concludeerde: “Dit was de mooiste editie ooit. Het aantal toeschouwers hier in Gesves groeit van jaar tot jaar. Het heerlijk zomerweer heeft natuurlijk een rol gespeeld, de mensen waren tevreden en de sfeer uitermate aangenaam. Het kwaliteitslevel lag hoog, vooral bij de 5- en 6-jarigen. Onze fokkerij gaat er stelselmatig op vooruit en dit werkte alleen maar in het voordeel van de handel in de wandelgangen. Ik kan dus terugblikken op een geslaagd Belgisch Kampioenschap Jonge Paarden.

Alle resultaten kun je vinden op: https://results.equi-score.be/event/

2023/24211/nl/resultlist/28

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Grégory Wathelet lanceert België in de Wereldbeker

Paarden Het was op de tanden bijten op zondagnamiddag 4 november tijdens de wereldbekermanche jumping op Equita Lyon. Het publiek hoopte op een zege in eigen rangen van Julien Epaillard, maar Grégory Wathelet stak hem de loef af… met brio en met Bond, Jamesbond!
Meer artikelen bekijken