Startpagina Varkens

Uitkoopregeling varkensbedrijven wordt versoepeld

De Vlaamse regering had het reeds aangekondigd in juni en op de ministerraad van 31 augustus werd de beslissing nu ook goedgekeurd: de uitkoopregeling voor Vlaamse varkensbedrijven wordt versoepeld. De drempel van de impactscore wordt verlaagd naar 0,025%.

In de conceptnota over de programmatische aanpak stikstof (PAS) van 10 maart 2023 stond de doelstelling om tegen 2030 30% minder varkens in Vlaanderen te hebben. Om tot een gunstige staat van instandhouding te komen van de Europees te beschermen natuur is een reductie van ammoniakuitstoot, onder meer afkomstig van varkensbedrijven, noodzakelijk. Om deze doelstelling te bereiken was er een oproep voor vrijwillige stopzetting van stallen waar varkens worden gehouden, met een stopzettings- en sloopvergoeding....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken