Startpagina Bieten

Cercospora ontwikkelt zich snel in bietenvelden

Het Bieteninstituut (KBIVB) meldt dat de afgelopen 2 weken cercospora zich zeer sterk ontwikkeld heeft in sommige percelen, zelfs na een eerste behandeling.

Leestijd : 1 min

Meer dan 60% van de percelen heeft de tweede drempel al bereikt. “Laat cercospora zich niet opnieuw ontwikkelen en behandel zodra de drempel van 20% is bereikt, vooral voor een late oogst”, luidt het advies van KBIVB.

Het is natuurlijk belangrijk om fungicidenbehandelingen te overwegen afhankelijk van de geplande oogstdatum en de gevoeligheid van je ras.

Een behandeling minder dan 40 dagen voor de oogst is zelden voordelig, zeker als het gekozen ras goed tolerant is tegen cercospora.

Vanaf 20 augustus worden nieuwe spuitdrempels gebruikt voor de 4 belangrijkste bladziekten. Voor Cercospora of Ramularia is dit als 20 % van de bladeren aangetast zijn. Voor witziekte of roest is dit wanneer 30 % van de bladeren aangetast zijn.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Opgepast voor nachtvorst in de bieten

Bieten Het KMI en verschillende klimaatmodellen kondigen voor de komende dagen minimale grondtemperaturen die 's nachts tot lager dan - 4°C kunnen dalen. Het Bieteninstituut geeft enkele aanbevelingen voor de suikerbietenteelt.
Meer artikelen bekijken