Startpagina Akkerbouw

Rupsen vernietigen Franse lavendelvelden

Een rupsensoort heeft dit jaar mogelijk miljoenen euro's aan oogstverlies veroorzaakt voor Franse lavendelboeren. Dat zegt een Franse landbouworganisatie, die de regering oproept om de lavendelboeren te steunen.

Leestijd : 2 min

De boosdoeners zijn de rupsen van de uilvlinder, die mee naar Frankrijk gevoerd werden met de sirocco, een hete wind uit Noord-Afrika. De rupsen aten de lavendelstengels op en droogden de planten uit. In plaats van stralend paars leken de populaire lavendelvelden deze zomer grijsbruin.

Gebieden zwaar getroffen

"Er zijn tientallen hectares die niet geoogst zijn omdat het de moeite niet was. Er was niets meer over", zei Alain Aubanel van de vereniging voor telers van parfum-, aroma- en geneeskrachtige planten (PPAM) in het Zuid-Franse Manosque. Boeren hebben in sommige gevallen tot 90% van hun oogst verloren. "Ik schat het verlies op enkele miljoenen euro's", zei hij. Het Franse ministerie van Landbouw spreekt over ernstige schade.

De departementen Alpes-de-Haute-Provence, Vaucluse en Drôme zijn het zwaarst getroffen. Het gaat dan vooral over de traditionele teeltgebieden in de bergen, gebieden waar boeren bijna niets anders kunnen verbouwen. De bergachtige teeltgebieden zijn zwaarder getroffen doordat de oogst daar later is begonnen. Aubanel schat dat minstens 50% van de oogst verloren is gegaan door de schadelijke rups in het bergachtige teeltgebied in de Drôme.

"Niet zien aankomen"

De rupsen sloegen ook toe in 2018 en 2019, maar niet in dezelfde mate als nu. "Dit jaar zagen we het probleem niet aankomen", zegt Aubanel. De insectenvallen waren zo goed als leeg. Het komende jaar zullen alle boeren zeker extra waakzaam zijn, klinkt het. Alain Aubanel vreest dat het insect endemisch kan worden door het veranderende klimaat en een probleem kan vormen voor andere gewassen. Hoewel de rupsen vooral interesse hadden in lavendel, hebben ze volgens Aubanel ook kikkererwten en tomaten aangevallen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken