Startpagina Economie

Testaankoop blijft plafonnering voedingsprijzen vragen

Testaankoop blijft eisen dat de overheid de prijzen van een aantal basisvoedingsproducten plafonneert door een maximale winstmarge op te leggen aan supermarkten. Uit een vergelijking van de consumentenorganisatie blijkt dat de prijzen in de supermarkten nog altijd bijna 15% hoger liggen dan vorig jaar.

Leestijd : 2 min

Testaankoop vergelijkt elke maand de prijzen van meer dan 3.000 supermarktproducten. Hoewel de inflatiepiek achter de rug ligt, blijft de voedingsinflatie hoog. In augustus kwam de organisatie uit op 14,7% hogere prijzen dan in augustus 2022.

Groenteprijzen stijgen

Groenten stijgen het snelst in prijs. Volgens Testaankoop betalen consumenten er gemiddeld 31% meer voor dan vorig jaar. De sterkste stijgers zijn wortelen (+70%) en ajuinen (+55%). Andere producten die opvallend veel duurder zijn geworden, zijn ketchup (+49%), tomatenpuree (+41%) en diepvriesfrieten (+39%).

Overheidsingrijpen

Testaankoop blijft aandringen op overheidsingrijpen. Concreet stelt de organisatie voor om de prijzen van een aantal basisproducten uit een ‘anti-inflatiemandje’ te plafonneren, zoals de Franse regering deed. Op de verkoop van die producten zouden de supermarkten maar een beperkte winstmarge mogen nemen.

  “Je kan daar kritiek op hebben , maar het is op dit ogenblik voor ons de maatregel die op korte termijn het meeste effect heeft”, zegt woordvoerster Laura Clays.

En de buurlanden?

De voedselinflatie in België volgt de tendens van de buurlanden. Dat blijkt uit een onderzoek van de federale overheidsdienst Economie waarvan minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) de resultaten onthult.

De experten van de FOD focusten zich op de prijzen van brood, bloem, pasta, melk, rundsvlees, varkensvlees, charcuterie, kaas en suiker. Volgens Dermagne zijn er geen bijzonderheden vastgesteld in de Belgische voedselprijzen.

De Fransen, Duitsers en Nederlanders zitten in hetzelfde schuitje, zegt hij. Volgens de minister is de stijging sinds begin 2022 van die landen het grootst in Duitsland en het laagste in Frankrijk, en liggen België en Nederland daar tussenin op ongeveer hetzelfde niveau. Volgens de PS-vicepremier is dat geruststellend nieuws. De prijzen van vlees en suiker zijn zelfs minder gestegen dan in de buurlanden. De inflatie blijft wel het onderwerp van voortdurende analyse, geeft Dermagne nog aan. Wat voor de minister geruststellend is, is het dat voor Testaankoop niet, aangezien het probleem aanwezig blijft.  “Frankrijk maakt er wel een prioriteit van.”

Oorzaak onderzoeken

In de loop van het najaar wordt een studie van het Prijzenobservatorium verwacht, in de winter volgt een onderzoek van de Mededingingsautoriteit. Het Prijzenobservatorium moet vooral nagaan wat de oorzaak is van de prijsverschillen tussen de Belgische supermarkten en die in de buurlanden.

Tussen 2016 en 2022 zijn de prijzen van voedsel en dranken in Belgische supermarkten met ruim 15% gestegen, in Duitsland en Nederland was dat respectievelijk 26,4% en 21,2%. De minister van Economie beschikt niet over de bevoegdheid om prijzen te blokkeren. Een wetsvoorstel van de PS dat daar een mouw aan zou passen ligt voor in de Kamer, maar daar is momenteel geen meerderheid voor.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken