Startpagina Aardappelen

Belgapom-notering vroege aardappelen daalt verder

De Belgapomprijs voor vroege aardappelen daalt weer, en komt nu op een notering van 150 euro/ton (zonder BTW) te staan. Dat meldt Belgapom op vrijdag 8 september.

Leestijd : 1 min

De Belgapom-notering voor de vroege aardappelen bedraagt 150 euro/ton zonder BTW en 159 euro/ton met BTW. De marktstemming blijft flauw, met een aanbod dat groter is dan de vraag.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomprijs voor vroege aardappelen is de meest gehanteerde prijs waargenomen op de vorige werkdag voor machinegerooide aardappelen van vroege rassen voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten, veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Bintje, voor Fontane en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben. De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

 

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken