Startpagina Actueel

West-Vlaanderen werkt samen met 61 lokale besturen in strijd tegen Aziatische hoornaar

De provincie West-Vlaanderen zal samenwerken met 61 lokale besturen om de Aziatische hoornaar te bestrijden. De opmars van de wespensoort is een bedreiging voor de Europese honingbij en veroorzaakt ook overlast bij de mens. Samen zetten de provincie en de lokale besturen in op sensibilisering, lokalisatie van nesten en georganiseerde verdelging.

Leestijd : 2 min

West-Vlaanderen kent de grootste aanwezigheid van Aziatische hoornaars. Daarom lanceerde de provincie West-Vlaanderen voor de zomer een oproep naar lokale besturen om mee te werken aan de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Daarbij werd besturen gevraagd of ze willen instaan voor de kosten van de verdelging van nesten op hun grondgebied. Uiteindelijk stappen 61 steden en gemeenten mee in het project.

Sensibilisatie

Het project moet inwoners in de eerste plaats sensibiliseren. "Door doelgerichte communicatie kunnen alle inwoners helpen bij het spotten van hoornaars. Met 'wiekpotten' kan de Aziatische hoornaar ook gelokt worden. In het voorjaar kunnen ze de dan rondvliegende koninginnen vangen met selectieve vangdozen.

Iedere gevangen koningin in het voorjaar is een nest dat zich niet meer kan vormen later op het jaar", zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

Vespawatch

Meldingen kunnen worden doorgegeven via www.vespawatch.be. De provincie zal ook de verdere uitbouw van het Vespawatchersnetwerk ondersteunen. Vespawatchers zijn vrijwilligers die actief op zoek gaan naar nesten.

De provincie helpt hen ook met een starterskit en de nodige materialen. Voor de verdelging worden alle meldingen op de website bekeken door de watchers. Eens bevestigd is dat het om een nest van een Aziatische hoornaar gaat, komt de melding terecht bij de provincie. De provincie laat daarop de verdelging van het nest uitvoeren.

Belga

Lees ook in Actueel

Startschot zevende editie Week van de Korte Keten bij Bilzense aspergehoeve

Korte Keten Het startschot van de zevende editie van de Week van de Korte Keten (18-26 mei) werd donderdag 16 mei gegeven op de Bilzense Aspergehoeve Hertenveld. In het bijzijn van de minister van Landbouw en de gedeputeerde voor Landbouw en Platteland van de provincie Limburg werd een overzicht gegeven van de meest recente stand van zaken in de korte keten in Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken