Startpagina Aardappelen

Gemiddelde productie in de NEPG zone geplaagd door kwaliteitsproblemen

De laatste 4 maanden waren geen rustige tijd voor de aardappelproductie. Ondanks de moeilijke weersomstandigheden wijzen de eerste opbrengstramingen op een terugkeer naar de meerjarige gemiddelden. De NEPG schat dat telers ongeveer 23 miljoen ton primeurs en aardappelen zullen oogsten. Dit is 1,3 miljoen ton meer dan in 2022 en gelijk aan de productie van 2021. Aardappelplaag zal ook een grote impact hebben op de oogst van 2023. 

Leestijd : 2 min

Wereldwijd waren de gemiddelde plantdata 3 weken later dan gemiddeld (rond 15-20 mei in plaats van 20-25 april). Het weer in augustus leidde tot een stevige stijging van de opbrengsten, maar handhaafde ook een zeer hoog niveau van Phytophthora.

Middenlate rassen als Fontane en Challenger, en late rassen zoals Markies, zullen niet al hun groeidagen krijgen, tenzij de gewassen tot half oktober kunnen opgroeien. Lagere knolaantallen en fysiologische afwijkingen (holhart, misvormingen, rot) en vooral knolziekte zullen de nettoproductie beïnvloeden. Bovendien zal het verminderen van de onderwatergewichten de verwerkingsopbrengsten verlagen.

Gevolgen van knolziekte

Telers worden sterk aangeraden om elk perceel te controleren en te beoordelen of ze problemen hebben met knolziekten. Het inschatten van de impact hiervan is van het allergrootste belang om te beslissen over verdere stappen op het gebied van loofdoding en stockageplanning.

NEPG benadrukt het belang voor de producenten om hierover met hun afnemers te communiceren. Het weer in de komende weken zal de problemen stabiliseren (ziekte, holle harten, rotten,…) of verergeren.

Hoge verwerkingsnood en goede exportmogelijkheden

Terwijl de productie van 2023 moet worden vergeleken met die van 2021, is de nood voor verwerking sterk gestegen. Verwerkers in de hele NEPG-zone hebben minstens 2.000.000 ton aardappelen extra nodig vergeleken met 2 jaar geleden.

38-3412-EU-04 Consumptieaardappelen

Na lagere producties in Polen en Zuid-Europa (als gevolg van een kleiner beplant areaal en slechte weersomstandigheden) is het exportseizoen al begonnen en zal de concurrentie tussen kopers uit de industrie en de export opnieuw aanwezig zijn. Wereldwijd denken Europese experts dat de vraag naar verwerkte producten jaarlijks met ongeveer 4% zal blijven groeien.

NEPG

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken