Startpagina Aardappelen

Daling Belgapom-prijs vroege aardappelen zet voort

Op 15 september meldt Belgapom voor vroege aardappelen een prijs van 125 euro/ton (zonder BTW). Dat is weer een daling ten opzichte van vorige week.

Leestijd : 1 min

De Belgapom-notering voor de vroege aardappelen bedraagt 25 euro/ton zonder BTW minder dan vorige week. De prijs met BTW bedraagt nu 132,5 euro/ton. De marktstemming blijft ook flauw, met een aanbod dat groter is dan de vraag.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomprijs voor vroege aardappelen is de meest gehanteerde prijs waargenomen op de vorige werkdag voor machinegerooide aardappelen van vroege rassen voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten, veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Bintje, voor Fontane en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben. De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

 

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken