Startpagina Bedrijfsnieuws

Ardo zet vol in op duurzaamheidin haar productiesites én op het veld met de telers

Verwerker van vriesverse groenten, fruit en kruiden Ardo zet al jarenlang in op energiezuinigheid en hergebruik van water in haar productie-sites. Vanuit haar voortdurende inzet voor duurzaamheid en milieubewustzijn, zal het bedrijf nu ook regeneratieve landbouw verder in haar bedrijfsstrategie integreren. Ardo lanceert daartoe het Mimosa+ programma.

Leestijd : 2 min

Mede dankzij initiatieven zoals biomethanisatie en zonnepanelen - bijvoorbeeld het park met 4.860 drijvende zonnepanelen op het irrigatiebekken in Ardooie -– dekt Ardo momenteel 10% van haar energiebehoefte af met zelfgeproduceerde, hernieuwbare energie. Tegen 2030 wil de groep dit nog uitbreiden tot 30% van de energiebehoefte.

Regeneratieve landbouw als antwoord op klimaatsverandering

Als gevolg van klimaatsverandering dalen de rendementen van de teelten, wat vraagt om bijkomende, dringende actie.

Reeds in 2011 lanceerde Ardo het Mimosa-programma - Minimum Impact Maximum Output Sustainable Agriculture. Nu zet het bedrijf een volgende stap en wil het samen met de telers klimaatbestendigheid opbouwen rond de principes van regeneratieve landbouw, met het programma Mimosa+. Dat is Ardo’s eigen antwoord om verder te kijken dan alleen de teelt.

Regeneratieve landbouw is een innovatieve benadering van landbouw die niet alleen gericht is op het minimaliseren van negatieve milieueffecten, maar ook op het herstellen en verbeteren van ecosystemen. Regeneratieve landbouw helpt om de impact van klimaatsverandering op de landbouw te verminderen. Dit gebeurt door de bodemkwaliteit te verbeteren, koolstofvastlegging te bevorderen en biodiversiteit te ondersteunen.

Enkele voorbeelden uit het programma Mimosa+ zijn onder andere het streven naar 240 dagen per jaar bodembedekkers op het veld, het reduceren van bemesting en optimale irrigatie. Ardo heeft vandaag al 65 agronomen die dit alles opvolgen en zal dit team nog uitbreiden om haar telers verder te ondersteunen bij de implementatie van deze belangrijke uitdagingen.

“Er is een groot potentieel om de groententeelt op het veld verder te verduurzamen en veerkracht tegen klimaatsverandering in te bouwen in de gewassen.“ zegt Tijl Goens, Chief Operations Officer

“Let’s Meet in the Field”: de daad bij het woord

Van 12 tot 16 september 2023 ontving Ardo zo’n 1.000 gasten voor een duurzaamheidsevent op het veld in haar thuisbasis te Ardooie “Let’s Meet in the Field”.

Ardo heeft tegenover haar hoofdzetel speciaal een demoveld aangelegd met liefst 55 verschillende groenten en kruiden. Hierin toont Ardo hoe regeneratieve landbouw in de praktijk kan bijdragen om de aanvoerketen te verduurzamen en leefbaar te houden voor telers, producenten, klanten en consumenten.

"We roepen de hele voedingsindustrie, maar ook alle andere betrokken partijen zoals universiteiten, politiek, banken op om samen te werken en te investeren in regeneratieve landbouwpraktijken om gezamenlijk een noodzakelijke verandering teweeg te brengen", zegt CEO Gabrielle Kalkwijk.

Ardo

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken