Startpagina Granen

Kiev trekt naar WTO tegen graanembargo van drie EU-landen

Kiev heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) klacht ingediend tegen EU-lidstaten Polen, Slovakije en Hongarije. Die 3 landen verlengden hun embargo op de import van Oekraïens graan, ondanks de opheffing van de handelsbeperkingen door de Europese Unie vorige week. Warschau en Bratislava lieten al weten dat ze bij hun beslissing blijft.

Leestijd : 2 min

"We vinden het cruciaal om vast te stellen dat individuele lidstaten de import van Oekraïense goederen niet kunnen verbieden", legde minister van Economie Julia Svyrydenko uit in een persbericht. "Daarom dienen we tegen hen klacht in."

Polen, Hongarije en Slovakije weigeren zich neer te leggen bij een beslissing van de Europese Commissie, die besloot om een einde te maken aan de tijdelijke beperkingen op de import van graan en enkele andere landbouwproducten uit Oekraïne. De Commissie had die beperkingen dit voorjaar toegestaan om de impact van de massale invoer op de lokale markten te milderen, maar ze kwam tot de slotsom dat de marktverstoringen waren verdwenen.

Vertragingen

De importverboden in de 3 lidstaten hebben ook de transit van Oekraïense goederen naar andere landen vertraagd. Die routes zijn nog belangrijker geworden nadat Rusland in juli besloot om een einde te maken aan het internationale akkoord dat de uitvoer van Oekraïens graan via de Zwarte Zee mogelijk maakte. Oekraïne exporteerde voor de oorlog miljoenen tonnen gewassen via de zuidelijke havens aan de Zwarte Zee.

Roemenië zei de EU-beslissing te betreuren, maar zei van eenzijdige maatregelen af te zien, terwijl de Bulgaren instemden met een opheffing van het embargo in naam van de solidariteit met Oekraïne.

Polen en Slovakije blijven bij beslissing

De Polen blijven bij hun beslissing, lieten ze gisteren 18 september nog eens weten. "Wij denken dat ze de juiste is, ze is ook het resultaat van een economische analyse en bevoegdheden die voortvloeien uit het Europees en internationaal recht", zei regeringswoordvoerder Piotr Müller. Van een klacht bij de WTO zijn ze naar eigen zeggen niet onder de indruk.

Ook Slovakije verandert niet van gedacht, zei minister van Landbouw Jozef Bires na een onderhoud met zijn EU-collega's in Brussel. Hij zei ook verrast te zijn over de klacht bij de WTO en verdedigt het Slovaakse standpunt. "Het is een natuurlijke reactie om de internationale markt te beschermen voor overmatige import." De minister zegt echter ook solidair te blijven met Oekraïne en zijn buurland te blijven helpen met de graanexport.

Belga

Lees ook in Granen

Tarweopbrengsten liggen lager in 2023

Granen In het Vlaams Gewest werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) 8 rassenproeven op wintertarwe aangelegd tijdens het seizoen 2022-2023. Landbouwleven geeft duiding bij het cijferwerk.
Meer artikelen bekijken