Startpagina Aardappelen

Afwegingen maken alvorens te loofdoden

Sommige aardappeltelers kampen met het dilemma om al dan niet te gaan loofdoden.

Leestijd : 2 min

Volgens de agronomische kalender is de periode van loofdoding in aardappelen aangebroken. De landbouwers boeren echter nog steeds met de natuur en er is het afgelopen voorjaar enkele weken later dan ‘normaal’ geplant. Het Interprovinciaal proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA) tracht hierover advies te geven.

Wanneer er geloofdood is, is er geen verdere stijging meer mogelijk van het onderwatergewicht, van de sortering of van de opbrengst. Voor aardappelvelden die er nu nog groen bij staan, is het verder onderhouden/groen houden van het gewas misschien wel aan de orde.

Aardappeltelers dienen echter nog andere afwegingen te maken in verband met de rooiperiode. Later op het jaar worden de oogstomstandigheden veelal natter en niemand laat graag vruchten achter of kampt graag met veel tarra. Een ander niet te verwaarlozen aspect is om de volgteelt (vaak granen) nog tijdig gezaaid te krijgen, en dit het liefst in goede omstandigheden.

Advies en tips

Wie overgaat tot loofdoding, krijgt van het PCA het advies mee om voldoende water te gebruiken, omdat loofdodingsmiddelen contactmiddelen zijn. Bij een heel groen gewas kunnen niet alle plantendelen in een keer geraakt worden en is een tweede toepassing vaak nodig.

In de voormiddag spuiten is een andere tip die PCA formuleert, net zoals oog hebben voor de wachttermijn, bufferzone en al dan niet de verplichting om te mengen met een olie (afhankelijk van het gekozen handelsmiddel).

Doornappel

In meerdere aardappel- en groentepercelen zien we doornappel. Verwijder deze manueel (met handschoenen aan). Doe het zeker voordat de zaaddozen opengaan.

Tim Decoster

Lees ook in Aardappelen

Belgapom meldt prijsstijging

Aardappelen Twee weken geleden steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari en vorige week bleef die stabiel. Deze week stijgt de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger van 400 naar 450 euro per ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken