Startpagina Aardappelen

Ben Muyshondt is de nieuwe voorzitter van Belgapom

Het bestuur van Belgapom heeft eenparig Ben Muyshondt, CEO van Pomuni, aangesteld als voorzitter van Belgapom voor de periode 2023-2026. Ben Muyshondt volgt Marc van Herreweghe op die sinds 2018 de organisatie leidde. Hij wordt bijgestaan door 2 ondervoorzitters: Hannelore Raes van Agristo en Bart Nemegheer van Aardappelhoeve.

Leestijd : 3 min

Christophe Vermeulen van Belgapom kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe voorzitter.“Met Ben Muyshondt komt een jonge, gedreven bedrijfsleider aan het roer van Belgapom. Het is traditie bij Belgapom dat de voorzitter afwisselend uit de sectie verwerking en de sectie handel wordt gekozen. Na 6 jaar ‘verwerking’ aan het roer komt met Ben de hamer opnieuw in handen van de ‘handel’. Uiteraard is dat eerder symbolisch, maar het lijkt me toch gepast op een moment dat de uitdagingen niet enkel voor de ganse sector groot zijn, maar ook en vooral voor de handelaars, verpakkers en schillers. Als CEO van Pomuni die ook een frozen-afdeling heeft, kan Ben bovendien als bruggenbouwer fungeren en perfect aanvoelen waar de noden liggen van onze verschillende leden. Als mede-jurist en generatiegenoot ben ik ervan overtuigd dat ook onze tandem goed zal draaien”, zegt CEO Christophe Vermeulen.

Dankbaar voor het vertrouwen

“Ik ben erg dankbaar voor het vertrouwen dat het bestuur van Belgapom in mij stelt. Het zijn in elk geval uitdagende tijden, dat kunnen we niet ontkennen. Door de Europese Green Deal komt enorm veel nieuwe wetgeving op ons af die de ganse sector raakt: Gewasbescherming, nutriënten, waterproblematiek, verpakking… noem maar op. De federatie heeft hier een belangrijke rol te spelen en ik kijk ernaar uit dat samen met het team van Belgapom aan te pakken”, zegt Ben Muyshondt, de nieuwe voorzitter van Belgapom.

Vermeulen bedankt oud-voorzitter Marc van Herreweghe, CEO en bestuurder van Mydibel, van harte. “Ik wil benadrukken dat Marc een schitterend parcours heeft afgelegd als voorzitter. De laatste 5 jaar waren niet van de poes: de covid-crisis, de gevolgen van het conflict in Oekraïne, de inflatie en enkele uitdagende oogsten… de uitdagingen waren niet min. Vergeet ook niet dat hij in diezelfde periode ook mee aan het roer stond bij de gigantische transitie Mydibel-Clarebout. Ik kan Marc niet genoeg bedanken om tijdens die enorm veeleisende periode, voor mij altijd een baken van vertrouwen te zijn geweest en vooral een heel kundige partner bij mijn opstart als CEO nadat Romain Cools de fakkel had overgedragen.”

Belgapomnotering

Gedurende het seizoen 2023-2024 zal Belgapom wekelijks de prijsnotering publiceren voor de variëteiten Fontane en Challenger. Er wordt afgezien van waarnemingen voor de andere rassen. Voor deze week is er een Belgapomnotering voor Fontane en voor primeurs. Voor beide bedraagt de prijs 100 euro per ton zonder BTW of 106 euro per ton met BTW. Voor beide is de marktstemming flauw, met een aanbod dat groter is dan de vraag.

“Met een wekelijkse notering van de meest gehanteerde prijzen voor Fontane en Challenger dekt de commissie een significant deel van de aardappel-transacties af. We merkten dat de waarnemingen voor de andere rassen voor verwarring zorgden en daarom hebben we beslist deze te laten vallen. De notering gebeurt als vanouds op vrijdagochtend en wordt vervolgens gepubliceerd op onze website”, meldt Christophe Vermeulen.

De Belgapomprijs is de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag(en) voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten, veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling. Deze Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Filip Van der Linden

Lees ook in Aardappelen

Belgapomprijs stijgt opnieuw

Aardappelen Na een stijging vorige week, stijgt de Belgapom prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger deze week opnieuw. Ditmaal van 450 naar 500 euro per ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken