Startpagina Melkvee

Europese melkveehoudersorganisatie vraagt vrijwillige productiebeperking

De European Milk Board (EMB) vraagt dat er op Europees niveau een systeem van vrijwillige productiebeperking voor melk geactiveerd wordt. Dat is volgens de organisatie de beste manier om de daling in de melkprijzen te counteren.

Leestijd : 1 min

De European Milk Board is de overkoepelende organisatie van 20 verenigingen die melkveehouders in 15 Europese landen vertegenwoordigen. Na de opvallende prijsstijgingen van vorig jaar ziet de organisatie de melkprijzen nu in verschillende Europese landen sterk en aanhoudend dalen.

Melkveehouders dreigen overkop te gaan

De prijzen voor opgehaalde melk dalen volgens de EMB zo sterk dat steeds meer melkveehouders in verschillende Europese landen overkop gaan of dreigen te gaan. De Europese Commissie neemt volgens de EMB zijn verantwoordelijkheid niet en schuift die verantwoordelijkheid door naar de individuele lidstaten, terwijl het probleem groter is dan dat van één land of regio.

Dringend actie nodig

Voor de EMB is de situatie zo precair dat de organisatie alarm laat. “We zitten midden in een crisis. Er moet dringend actie ondernomen worden”, zegt voorzitter Kjartan Poulsen van de European Milk Board.

Boris Gondouin van de EMB vreest voor een leegloop op het platteland in verschillende Europese landen als de melkprijzen nog verder achteruit gaan. Ook de voedselonafhankelijkheid van Europa komt dan in het gedrang.

FVDL

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken