Startpagina Bieten

Gouden raad: rooi tijdig en in goede omstandigheden

Bij de start van de nieuwe suikerbietencampagne informeerden we bij Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij de Tiense Suikerraffinaderij, naar de verwachtingen en adviezen voor het komende seizoen.

Leestijd : 3 min

Velen zullen zich het afgelopen nat en laat voorjaar nog herinneren, waarbij er 3 à 4 weken later werd uitgezaaid dan ‘normaal’. Daarna volgde er een lange droge periode en had de suikerfabriek eind juni maar povere verwachtingen van de opbrengsten. Juli en augustus waren dan weer nat, waardoor de biet opnieuw zijn klimaatrobuust karakter toonde, geeft Erwin Boonen aan. “De biet is een robuuste plant met wortels die tot 2 m diep kunnen gaan.”

Veel wortels, minder suiker

Eind september tonen waarnemingen dat we qua tonnage suikerbieten/ha (wortelgewicht) boven het vijfjarige gemiddelde zitten. Door weinig zon, vaak regen en bewolkt weer de voorbije weken blijft echter het suikergehalte achter. Dit maakt dat we qua ton suiker/ha achter zitten op het vijfjarige gemiddelde. In vergelijking met andere teelten vindt Erwin Boonen dat de suikerbiet het nog goed doet. In de cichorei noemt hij het hetzelfde verhaal: veel tonnen, weinig kwaliteit.

Ervaringen vanuit laatste campagne

De Tiense suikerraffinaderij startte ten opzichte van andere jaren slechts enkele dagen vroeger in 2023, op 26 september om exact te zijn. Dit feit is ingegeven door de ervaringen met de laatste suikerbietencampagne én om te vermijden dat er te lang in januari nog wordt doorgedraaid.

Daarom vraagt Erwin Boonen dan ook met aandrang aan de landbouwers om de bieten die voorzien zijn om laat geleverd te worden (vanaf half december), toch tijdig te rooien in goede omstandigheden. Het best wordt er gerooid tussen 5 en 25 november en mag er absoluut geen agressief rooi- en/of reinigingswerk gebeuren, benadrukt hij.

Snel afdekken

Tevens wijst hij nogmaals naar het feit om in goede omstandigheden te rooien raadt hij aan om de bieten dan onmiddellijk af te dekken met geotextieldoeken.

Natte en gekwetste bieten zijn immers veel gevoeliger voor vorst dan andere bieten. Het effect van geotextieldoeken waarmee de bietenhopen worden afgedekt en die tevens een bescherming bieden tegen vorst, wordt pas optimaal na een dag of 7 afgedekt te zijn. Daarom luidt het advies van Boonen dan ook om daar waar er laat gerooid wordt, direct de bietenhopen af te dekken met een geotextieldoek.

Nieuwe extractietoren

De suikerfabriek van Tienen heeft diverse aanpassingen ondergaan om zijn bedrijfsproces verder te optimaliseren richting nieuwe campagne. Waar er tot voorheen gebruik werd gemaakt van 2 liggende extractiecilinders om de suiker te winnen, is er nu 1 verticale extractietoren nieuw gebouwd. Deze wordt dit seizoen voor het eerst in gebruik genomen. De mensen van de Tiense suiker zijn hier heel enthousiast over. Er zijn al veel testen gebeurd die vertrouwen geven in de toekomst.

De toren is maar liefst 38 m hoog en heeft een diameter van 12 m. De toren vervangt de oude diffusietrommels en zal bijna 6.000 ton minder CO2 uitstoten en jaarlijks 150.000 m3 water besparen. Het is een project van meer dan 25 miljoen euro.

Grote infrastructuurwerken

Naast de standaardonderhoudswerkzaamheden werden er grote infrastructuurwerkzaamheden uitgevoerd. De gevels van de opslagmagazijnen werden vernieuwd en het dak van het kristallisatiegebouw, met een oppervlakte groter dan een voetbalveld, werd volledig vernieuwd. Het dak voldoet nu aan de nieuwe strenge isolatienormen en is ook voorzien van grote lichtkoepels. Bovendien werden er nieuwe condensors en e-power- stoomketels geplaatst voor een sterke CO2-reductie. “De komende jaren werkt de Tiense Suikerraffinaderij volop aan een investeringsplan, met focus op verdere verduurzaming”, geeft fabrieksdirecteur Jan Ingels aan. “Veiligheid, kwaliteit en milieu spelen een belangrijke rol. Er wordt gericht geïnvesteerd naar de medewerkers toe, met aandacht voor het welzijn en het veiligheidsbewustzijn.”

Een andere nieuwigheid op fabrieksniveau is een nieuwe verpakking voor de suiker, waarbij de suikerbiet centraler in beeld staat. Dit werd gedaan om beter tot uiting te laten komen dat bietsuiker een plantaardig product van hier bij ons is.

Tim Decoster

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken