Startpagina Aardappelen

Loofdoding wordt een uitdaging

Vorige week stonden we nog stil bij het dilemma om al of niet te gaan loofdoden in aardappelen. Nu komt dit moment zeker dichterbij.

Leestijd : 1 min

Bij het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) valt te horen dat de vroegst geplante percelen doorgaans sterk afgerijpt zijn en kunnen geloofdood worden. Bij het PCA geven ze aan om voor alle zekerheid het onderwatergewicht te controleren vooraleer te loofdoden.

Vele percelen die eind mei/begin juni zijn geplant, staan er nog groen bij en hebben nog wat ‘groeitijd’ nodig. In deze periode van het jaar kunnen ze echt nog gewicht bijmaken. Zeker late rassen hebben nog groeidagen nodig. Echt uitdagend wordt de loofdoding bij sterke stengels en weelderig loof.

De huidige loofdodingsmiddelen zijn contactmiddelen. Alleen wat geraakt wordt, sterft af, bemerkt het PCA. Daarnaast zijn het fotosyntheseremmers. Ze werken goed bij veel zonlicht.

Als laatste tip geven ze aan om een sporendodend plaagmiddel toe te voegen bij de loofdoding. Zolang er nog groene plantendelen zijn, is bescherming tegen de aardappelziekte nodig. Sporen kunnen immers met de regen tot bij de knollen spoelen.

Tim Decoster

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken