Startpagina Granen

Oekraïne brengt graanschepen in veiligheid

Uit angst voor Russische luchtaanvallen brengen de Oekraïense graantransporteurs al weken 's nachts hun schepen tijdelijk naar de Roemeense oever van de Chilia-arm van de Donau, die de grenst vormt met Oekraïne.

Leestijd : 1 min

Diplomaten van de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben die beschermingsmogelijkheid uitgewerkt met de Roemeense en Oekraïense autoriteiten.

Het overladen van graan aan de Oekraïense kant van een schip naar een ander schip moet vanwege de dreiging van bombardementen vaak onderbroken worden. De Oekraïners brengen hun schepen dan veiligheidshalve tijdelijk naar de Roemeense kant. Daarom is de uitvoer van Oekraïens graan een werk van lange adem.

Een groot deel van de export van graan verloopt via de Roemeense havenstad Constanta, omdat de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee door de Russische aanvallen niet beschikbaar zijn. Rusland stapte afgelopen zomer uit de in 2022 onder bemiddeling van de Verenigde Naties tot stand gekomen 'graandeal'. Moskou heeft de aanvallen op de Oekraïense havens aan de Donau, aan de grens met Roemenië, sindsdien opgevoerd, om het transport van graan te verhinderen.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken