Startpagina Veeteelt

Nederland heeft nu 9 wolvenroedels

In Nederland leven op dit moment 9 wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. Zeven roedels zitten op en rond de Veluwe, de 2 andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio.

Leestijd : 1 min

Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn is niet te zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen. Dat zegt BIJ12, de organisatie die voor de 12 provincies wolvenzaken afhandelt. Er zijn in elk geval tientallen wolven in Nederland.

In de periode tussen mei en augustus van dit jaar zijn bij BIJ12, 65 meldingen van wolvenschade aan vee gedaan. In 41 gevallen is vastgesteld dat een wolf inderdaad had toegeslagen. Twaalf keer bleek het om een hondenaanval te gaan.

In de provincie Drenthe is veel protest tegen de wolf, die zodanig beschermd is dat hij niet verstoord, verjaagd of beschoten mag worden. Twintig aanvallen in Drenthe bleken van een wolf te zijn.

Wolven zijn sinds 2018 definitief terug bij onze noorderburen. Naast de wolven uit 9 roedels zijn er tussen mei en augustus van dit jaar 2 wolven gezien op de Utrechtse Heuvelrug. Er zit ook een alleenstaande wolf op De Groote Heide in Noord-Brabant en er lijkt een wolvin te zitten op de grens van Brabant en Vlaanderen.

In totaal kreeg het Wolvenmeldpunt 1.272 meldingen binnen dat er een wolf was gezien. In 478 gevallen ging het echt om het roofdier, aldus BIJ12.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken