Startpagina Granen

Oekraïne en Polen hebben beide geen nood aan deze graanoorlog

Noch Oekraïne, noch Polen hebben nood aan deze graanoorlog. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba gezegd in een interview aan Interfax-Ukraine. Hij meent dat de kiescampagne in buurland en bondgenoot Polen de spanningen voedde.

Leestijd : 1 min

We hebben deze crisis niet gecreeërd en we zijn absoluut van plan er een einde aan te maken, aldus Koeleba nog. De emoties lopen hoog op, en in Polen kan de druk nog verder toenemen, tot 15 oktober. Die dag staan de verkiezingen in Polen gepland, en regeringspartij PiS rekent daarbij op de steun van de landbouwregio's.

Het verbod op de import van Oekraïens graan wordt beschouwd als een manier om de Poolse boeren te beschermen. Koeleba vertrouwt er echter op dat de crisis binnenkort opgelost raakt, omdat de 2 buren ‘geen andere keuze hebben’.

De Oekraïense minister had wel kritiek op het Poolse discours, waarin de Oekraïeners als ondankbaar worden afgeschilderd. “Ik beschouw het als een strategische bedreiging dat het verhaal actief wordt verspreid over de zogezegde Oekraïense ondankbaarheid voor de Polen. Dat is een regelrechte leugen. Maar het feit dat het verhaal in de hoofden van de Polen wordt geplant kan voor de veiligheid zeer negatieve gevolgen hebben.”

In Polen verblijven momenteel bijna 1 miljoen Oekraïense vluchtelingen, en de meeste westerse militaire hulp bereikt Oekraïne via Polen.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken