Startpagina Aardappelen

Ongewijzigde Belgapomnotering deze week

Op 9 september meldt Belgapom voor Fontane een prijs van 100 euro/ton (zonder BTW). Dat is dezelfde notering als vorige week.

Leestijd : 1 min

Met BTW is er dus een Belgapom-notering voor Fontane van 106 euro/ton. De marktstemming is flauw met een aanbod dat groter is dan de vraag.

Voor de variëteit Challenger is er op 29 september geen notering wegens een gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomprijs voor Fontane en Challenger is de meest gehanteerde prijs waargenomen op de vorige werkdag voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten, veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben. De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken