Startpagina Paarden

Provinciaal kampioenschap Belgisch Trekpaard

Naar jaarlijkse gewoonte was Oudenaarde de eerste officiële prijskamp in een reeks van 5. Dit jaar werd ik gevraagd als niet officieel jurylid, om de kampioenschappen te geven, samen met Marcel Van Herle uit Limburg en Amélie Rossomme uit Wallonië.

Leestijd : 4 min

Hieronder vind je een overzicht van het verloop van deze prijskamp.

Jeugdkampioenschappen

Bij de jeugdkampioenschappen kwamen er verschillende categorieën aan bod.

Jaarlinghengsten Bij de jaarlinghengsten waren er 4 reeksen: kleine maat, middenmaat 1 en 2 en grote maat – samen goed voor 25 aanwezigen. Het eerste kampioenschap was dus tussen de 4 reekswinnaars: de bruinschimmel August van de Boterhoeve en 3 bruine hengsten: Zico van het Hokselaarhof, Major van de Boterhoeve en Porthos van ’t Wassegemhof. Het kampioenschap ging naar Major van de Boterhoeve (v. Lord van de Boterhoeve), met als fokker – eigenaar Ignaece Imschoot. Major is een nog een groene hengst, maar toch zeer mannelijk, met een perfecte rastypische uitstraling. Bovendien draaft hij goed.

Jaarlingmerries Bij de jaarlingmerries waren ze met 24, eveneens verdeeld over 4 reeksen, met dezelfde indeling als bij de mannelijke leeftijdsgenoten. De vosschimmel Saartje van het Hof; de bruinschimmel Vienna van ’t Langhof, een typisch Langenhove-product als dochter van oud Nationaal kampioene Victoria van ’t Langhof; de 2 blauwschimmels Finn van ’t Roetaart en de winnares uit de grote maat Tania van de Fonteine namen het tegen mekaar op. De winnares werd Tania van de Fonteine (v. Jim van ’t Roetaart) – fokker Hubert Staelens en eigenaar Van Langenhove. Tania bekoort op stand door haar zeer vrouwelijke uitstraling. In haar bewegingen achter mag ze meer actie vertonen. Tania werd verdiend kampioene bij de jaarlingmerries.

Merries van 2 jaar Het kampioenschap van de merries van 2 jaar telde 2 deelneemsters. De winnares van de kleine maat, de chique Yana van Luchteren (v. Astro van Luchteren), met als fokker en eigenaar Stal Van Dooselaere, werd kampioene bij de merries van 2021, in het nadeel van Jolene van ’t Eendenhof. Yana heeft een zeer mooi vrouwelijk hoofd en een mooie achterhand.

Merries van 3 en 4 jaar Bij de merries 3 en 4 jaar waren het 3 bruinschimmelmerries die dongen naar de kampioenstitel. Pascaline van Noordhout, een hoogbenige groene merrie, en de bekende Justine van ’t Vijverhof namen het samen met Quelle Dame van de Parelhoeve tegen mekaar op. Quelle Dame is een mooi gelijnde merrie met een zeer goede achterhand. Ze stond echter in te rijpe conditie. Quelle Dame (v. Max van Schermershoek van Vl.Br.), met als fokker en eigenaar familie Marnick Van Buggenhout, werd de laatste kampioene in de jeugdreeksen.

Het dagkampioenschap

Minder eenvoudig was het groot kampioenschap, waarin de 6 reekswinnaressen, maar ook 5 tweede geplaatsten van iedere reeks konden deelnemen. Van de tweedes kwamen slechts 3 merries opdagen: Nadja Nena van de Kabei - Orfee en Noblesse van de Parelhoeve, beide van de familie Marnick Van Buggenhout. De tweedes kwamen niet in aanmerking voor de titel van dagkampioene, ze konden enkel meedingen voor de titel van reservekampioene.

Vijf kandidaat-kampioenes

Na een eerste bezichtiging werden 5 merries weerhouden. We hadden oorspronkelijk een mooi homogeen lot van 5 merries die bij mekaar pasten als kandidaat-kampioene gekozen: Ischa van de Boterhoeve (v. Milo van Luchteren); de blauwschimmel Avina de la Place (v Matteo van ’t Rietenhof); de tienjarige Judy van ’t Rietenhof (v Matteo van ’t Rietenhof), bruine Orfee van de Parelhoeve; en de oudste, de vosschimmel Sabrina van ’t Schermershoek van Vl. Brabant (v. Tijn van de Vliegert). Sabrina verdiende het zeker om bij de finalistes te behoren qua type en bewegingen, maar haar benen toonden toch slijtage. Na onderling overleg werd in het nadeel van Sabrina last minute gekozen voor de grootramige Lola van de Gentle Giants, die echter qua type niet echt aansloot bij de eerste 4 merries. Hiermee had stal van de Boterhoeve 4 merries in het kampioenschap.

Ischa is een zeer mooie harmonieus gebouwde merrie die bovendien zeer correct en soepel beweegt. Het is wel jammer dat ze geen vuist groter is. Haar achterhand mag als voorbeeld dienen voor de perfecte achterhand. Avina werd in een te schrale conditie aangeboden, maar is ook een harmonieus gebouwde merrie. Lola is een heel ander type merrie, hoogbenig, minder mooi, geen fraai hoofd. Ze presenteert zich echter altijd uitbundig.

Orfee kon niet in aanmerking komen voor de kampioentitel, aangezien ze tweede was geworden in haar reeks. De goedbewaarde tienjarige Judy van ’t Rietenhof van Vlaams Brabant (v. Matteo van ’t Rietenhof), die getoond werd met een veulen aan voet, kwam zeer goed tevoorschijn. Ze heeft een mooi hoofd en mooie verhoudingen. Zij heeft als fokker Dominique Van Riet en als eigenaar Bart Coppens. Judy blijft een vrouwelijke merrie die, ondanks haar leeftijd, nog altijd goed presenteert.

Provinciaal dagkampioene

Wegens tijdsnood in het programma, moest er rap beslist worden. Judy werd kampioene en voegt de titel van Provinciaal Kampioene Oost-vlaanderen toe aan haar titel van Vlaams Kampioene met veulen 2022. Ischa van de Boterhoeve werd meer dan verdiend reservekampioene.

Dagkampioenschap met vooraan de reservekampioene Ischa van de Boterhoeve gevolgd door stalgenote Lola van de Gentle Giants en de bruine Nadja Nena van de Kabei – 3 kandidaat-kampioenes van Stal van de Boterhoeve.
Dagkampioenschap met vooraan de reservekampioene Ischa van de Boterhoeve gevolgd door stalgenote Lola van de Gentle Giants en de bruine Nadja Nena van de Kabei – 3 kandidaat-kampioenes van Stal van de Boterhoeve. - Foto: Ann Muys

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken