Startpagina Stikstof

Uitweg uit stikstofcrisis blijft onduidelijk na geanimeerd stikstofdebat

Hoe moet Vlaanderen precies verder in het stikstofdossier na het erg strenge advies van de Raad van State? Dat blijft nog vrij onduidelijk na een urenlang stikstofdebat in het Vlaams Parlement. Minister-president Jan Jambon verwacht tegen eind volgende week juridisch advies op basis waarvan de politieke discussie kan voortgezet worden.

Leestijd : 3 min

Terwijl N-VA waarschuwt voor een vergunningenstop, roept coalitiepartner Open VLD op tot een "mooi compromis" zonder dat Vlaanderen daarbij "op pauze" gezet wordt. Regeringspartij CD&V ziet dan weer te veel "fundamentele problemen" om te vertrekken van de voorliggende tekst.

Lang debat

Het Vlaams Parlement discussieerde woensdag uitgebreid over het erg kritische advies van de Raad van State over het voorstel van stiktofdecreet dat N-VA en Open VLD, zonder coalitiepartner CD&V, hadden ingediend. Dat advies zet een aantal sleutelelementen van de stikstofaanpak, gaande van het gebruik van impactscores en drempelwaarden, op losse schroeven. Het zegt ook dat alle projecten met een 'passende beoordeling' (grondig milieuonderzoek) zullen moeten aantonen dat ze geen beschadigende extra hoeveelheid stikstof aanbrengen in een natuurgebied.

De oppositie maakte gretig gebruik van het advies om kritiek af te vuren op de regering en de meerderheid. Voor Vlaams Belang is de voorgestelde aanpak volgens fractieleider Chris Janssens "juridisch kaduuk" en moet er opnieuw vertrokken worden van een "wit blad". Volgens Jos D'Haese (PVDA) heeft de Raad van State "kipkap" gemaakt van de voorgestelde regeling. "Stop met pappen en nathouden en teken een leefbare toekomst uit voor de landbouw."

Ook volgens Mieke Schauvliege (Groen) heeft de Raad van State de aanpak "aan flarden geschoten". Zij verwijt de regeringspartijen dat ze het probleem al decennia onvoldoende ernstig nemen en betreurt dat het debat te veel gaat over vergunningen. "Er wordt niet gepraat over manieren om het stikstofbad te legen of onze zieke natuur te herstellen", aldus Schauvliege.

Vooruit blijft volgens Bruno Tobback bereid om vanuit de oppositie mee te werken aan een oplossing in het stikstofdossier. Maar dan moet er "rechtszekerheid" komen en moet het absoluut gedaan zijn met "binnenwegen en tijdelijke regelingen". "Als je in de gracht ligt, moet je stoppen met gas geven", aldus Tobback.

Volgens N-VA--fractieleider Wilfried Vandaele is het advies van de Raad van State "onverwacht streng". Zo is er voor elk project, het hoeft niet eens vergunningsplichtig te zijn, een passende beoordeling nodig en dreigt de strenge redenering van de Raad van State te eindigen in de gevreesde "vergunningenstop".

Dat doemscenario wil ook Open VLD absoluut vermijden. Steven Coenegrachts dringt daarom aan op "politieke moed" en een "mooi compromis". "De dag dat wij over stikstof een schoon politiek compromis maken, met een eerlijke afweging van de maatschappelijke belangen: dan garandeer ik dat we weer rechtszekerheid kunnen geven aan onze ondernemers", aldus Coenegrachts.

Wachten op juridisch advies

Minister-president Jan Jambon deed een oproep om het "gekissebis en gehakketak" over het gevoelige dossier te stoppen en om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Volgens de regeringsleider stelt geen van de regeringspartijen het akkoord van maart in vraag. Tegen eind volgende week verwacht Jambon een document met juridisch advies op basis waarvan een gemengde groep van regeringsleden en parlementsleden dan de volgende politieke stap zal zetten. Volgens Jambon moet er zeker een "gepast antwoord" komen op de kritiek van de Raad van State, en moet er onderzocht worden hoe de "voorliggende teksten moeten geamendeerd worden".

Maar regeringspartij CD&V laat verstaan dat het niet zal volstaan om het ingediende decreet bij te sturen met amendementen. "Nog nooit was het advies van de Raad van State zo scherp en duidelijk", aldus Tinne Rombouts. "Voortdoen met een decreet waar fundamentele problemen in zitten, is geen optie. Er is al te veel tijd verloren gegaan. Blijven doorlopen ondanks de rode lichten om dan tegen de muur van het Grondwettelijk Hof te knallen, zou een catastrofe zijn die het debacle van de terugdraaiende teller zou doen wegsmelten", aldus nog Rombouts.

Belga

Lees ook in Stikstof

Meer artikelen bekijken