Startpagina Groenten

Wandelaars ontdekken hoe tuinbouwers omgaan met wateroverlast en droogte in de Itterbeekvallei

De provincie Antwerpen, POM Antwerpen, Pidpa en 3 tuinbouwbedrijven (Van Pelt, Op De Beeck en Primato) onderzoeken hoe zij de vallei van de Itterbeek in Koningshooikt en Putte weerbaarder kunnen maken tegen droogte en wateroverlast.

Leestijd : 2 min

Op zaterdag 14 oktober, tijdens de dag van de trage weg, wandelden 20 geïnteresseerden langs het Stombaarshoekpad en over de terreinen van de tuinbouwers. Onderweg toonde Frederik Spiessens van Pidpa hoe het landschap mee wordt ingezet om regenwater te bufferen en waar mogelijk te infiltreren in de bodem. De tuinders gaven een toelichting op hun terreinen.

Bij 3 tuinbouwbedrijven

Boomkweker Philip Op De Beeck: “In droge zomers moeten we onze jonge bos- en haagplanten redden door water aan te voeren uit het Netekanaal en de kleiputten in KMO-zone Klein Boom. We zijn daarom op zoek naar alternatieve waterbronnen.”

Ook Paul Van Pelt vertelt hoe zijn tuinplanten- en siergoedkwekerij in de zomermaanden niet toekomt met het water uit het bassin dat het bedrijf deelt met buurbedrijf Primato. “Het grondwater in deze regio is voor onze planten niet geschikt. In de wintermaanden kunnen we voldoende bufferen, maar extra waterbuffering om de droge maanden te overbruggen is nodig.”

Kevin Pittoors van tomatenkwekerij Primato: “Wij recupereren al het water dat we gebruiken, dat is een eerste stap. Daarnaast werken we met grote opvangbassins en vangen we dankzij de inzichten die we verwierven van het Proefstation voor de Groenteteelt sinds 2 jaar ook het condenswater van de serres op. Zo besparen we al veel water, maar in de meest droge jaren is dat ook onvoldoende.”

Oplossingen bij tuinders en omgeving

Drie bedrijven met elk een eigen bedrijfsmodel kampen hier met dezelfde water- en droogteproblematiek. De oplossingen daarvoor liggen deels bij de tuinders zelf en deels in de omgeving. POM Antwerpen wil deze onderzoeken en uitwerken, in samenwerking met alle partners in dit verhaal. Zo kunnen we de beekvallei weerbaarder te maken tegen de klimaatverandering en ze ook ecologisch en landschappelijk versterken.

Deze activiteit kadert binnen het Life Aclima project. Land- en tuinbouwbedrijven worden geconfronteerd met een toenemende waterbehoefte en dalende waterbeschikbaarheid als gevolg van klimaatverandering. Het Life Aclima project ondersteunt ze om op een duurzame en toekomstgerichte manier antwoord te bieden op deze uitdaging.

Provincie Antwerpen

Lees ook in Groenten

Franky en Chantal kozen voor kersen, aardbeien en gesneden prei

Fruit Franky Neirynck en Chantal Desmet telen kersen en prei in openlucht en aardbeien onder glas. Het is daarmee een opvallend diverse en moderne onderneming. Met hun diversiteit zijn ze een typisch voorbeeld van de West-Vlaamse tuinbouw. Ook Franky en Chantal zijn heel preus (fier) dat ze door Agro Expo werden aangeduid als ambassadeurs voor de tuinbouwsector.
Meer artikelen bekijken