Startpagina Melkvee

322 kinderen uit Mol zetten de Breykenshoeve op stelten

Op vrijdag 6 oktober waren de 4de leerjaren van 11 basisscholen te gast op #BOOST (Boerderij op Stelten) op melkveebedrijf de Breykenshoeve. Ze leerden er op een speelse manier kennismaken met een melkveebedrijf. Tussendoor brachten ze met de huifkar ook een bezoek aan schapen van Kemp vzw in Geel.

Leestijd : 2 min

Met #BOOST wilde Boerenbond deze leerlingen de kans geven om zelf op ontdekking te gaan. Door een kijkje te nemen achter de schermen van een modern landbouwbedrijf. Zo zien ze zelf hoe de vork echt in de steel zit.

Al doende leren

De kinderen leerden op de Breykenshoeve niet alleen alles dat te maken heeft met melkvee. Ze leerden via opdrachten en spelletjes ook heel veel over bijvoorbeeld fruitteelt, akkerbouw en bijen. Ze leerden appelsap maken, een (nep)koe melken, koeien eten geven, enzoverder.

Sophie, Nell, Chloé en Alice beleefden één van de leukste dagen van het schooljaar. Ze leerden al appelsap maken en een (nep)koe melken.
Sophie, Nell, Chloé en Alice beleefden één van de leukste dagen van het schooljaar. Ze leerden al appelsap maken en een (nep)koe melken. - Foto: SN

“We zien dat er nog heel wat misvattingen bestaan over landbouwers en hoe ons voedsel geproduceerd wordt. Door kinderen een blik te geven achter de schermen van land- en tuinbouwbedrijven willen we daar verandering in brengen. Zo komen ze te weten hoe de vork in de steel zit en hoe boeren zich dag en nacht inzetten voor ons lokaal lekker voedsel.” Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond.

De familie Verschueren ontving op 6 oktober meer dan 320 kinderen op hun boerderij.
De familie Verschueren ontving op 6 oktober meer dan 320 kinderen op hun boerderij. - Foto: SN

Feesteditie zet boerderij op stelten

Deze openboerderijdag was een feesteditie, want de gemeente Mol organiseert ondertussen al meer dan 25 jaar bedrijfsbezoeken op boerderijen. Boerenbond, de gemeente Mol en Plattelandsklassen sloegen daarom de handen in elkaar om het dit jaar groots aan te pakken.

Het was de eerste keer dat #BOOST werd georganiseerd. Het is een gloednieuw event waarop kinderen met een mix van leren, beleven en proeven kennis maken met de land- en tuinbouwsector. Zo komt op deze dag niet één klas naar de boerderij, maar meteen een heleboel. Dat zorgt er ook voor dat het gedurende de rest van het jaar iets rustiger is voor Riet, Marc en hun kinderen Kristof en Nathalie met het ontvangen van klassen.

“We vinden het het allerbelangrijkst dat kinderen leren van waar hun voedsel komt”, zegt Riet. “Die kinderen staan soms met open mond te kijken als je zegt dat chips van de landbouw komt. De leerlingen van Sint-Lutgardis Mol helpen ons daarmee en begeleiden de activiteiten. Zij waren meteen enthousiast om mee te werken. Er zijn 11 deelnemende scholen en 16 klassen met in totaal 322 kinderen. Dat is een heleboel, maar doordat zij nu allemaal samen langskomen, is het voor ons rustiger door het jaar. Wij ontvangen het hele jaar door klassen om ervoor te zorgen dat kinderen al van kleins af aan weten hoe de landbouwsector in zijn werk gaat.”

Om #BOOST helemaal feestelijk te maken, waren er frietjes voorzien over de middag en na de rondleiding kregen de kinderen een ijsje.

De leerlingen van het vierde leerjaar leerden zelf appelsap maken.
De leerlingen van het vierde leerjaar leerden zelf appelsap maken. - Foto: SN
Veel kinderen hadden nog geen koe van zo dichtbij gezien.
Veel kinderen hadden nog geen koe van zo dichtbij gezien. - Foto: SN

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken