Startpagina Melkvee

Evalueer je runderen na het opstallen

In de weide komen runderen in contact met inwendige en uitwendige parasieten. Het opstallen is het beste moment om te controleren op die parasieten. Door nu te handelen, kun je productieverliezen vermijden.

Leestijd : 2 min

Horzels, luizen en bijtende vliegen of knutten zijn uitwendige parasieten die last kunnen veroorzaken. Schurftmijt komt het meest voor.

Parasitaire besmettingen kunnen van jaar tot jaar enorm variëren. Daarom is het ten zeerste aangewezen om jouw dieren hier jaarlijks op te evalueren. Het begin van de opstalperiode is hiervoor een ideaal moment.

Dankzij die evaluatie sla je 3 vliegen in één klap, want je komt te weten:

- of een opstalbehandeling nodig is;

- of de uitgevoerde controle op parasieten van het voorbije jaar voldoendewas;

- hoe je volgend jaar op jouw bedrijf aan parasitaire bestrijding wil doen. Dit overleg je het best met de bedrijfsdierenarts.

Verschillende soorten schurftmijt

Een vaak voorkomende uitwendige parasiet bij runderen is de schurftmijt. Er zijn verschillende soorten mijten die elk een eigen ziektebeeld geven. Bij melkvee wordt nu en dan de mijt Chorioptes bovis vastgesteld. Deze veroorzaakt ‘pootschurft, met meestal een vrij goedaardig verloop.

De Psoroptes ovis-mijten komen voor op 75% van de Vlaamse bedrijven met vleesvee. Deze mijten zorgen vooral bij Belgisch witblauw voor matige tot zware problemen. Ze veroorzaken ‘natte schurft’, een allergische huidontsteking met knobbels, vochtige korsten, kaalheid en een grove huid, vooral ter hoogte van schoft, rug en staartbasis. Door de sterke jeuk gaan de dieren schuren en dat kan voor bijkomende letsels zorgen.

Psoroptes-schurft veroorzaakt bij jonge, opgroeiende dieren dagelijks 30 g groeiverlies per procent aangetast huidoppervlak. Behandelen tegen schurft komt dus niet enkel het welzijn van de dieren, maar ook de productie ten goede.

Schurft bestrijden en voorkomen

Merk je dat jouw dieren zich regelmatig schuren of dat ze zichzelf of elkaar likken? Contacteer dan de bedrijfsdierenarts om ze te onderzoeken op schurft. Doe dit ook als jouw dieren zichtbare letsels vertonen of als er plukken vacht en haren achterblijven op de stalinrichting of de weideomheining.

Met vragen over parasitaire besmettingen en behandelingen kun je terecht bij de bedrijfsdierenarts of bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

DGZ

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken