Startpagina Actueel

Naar meer transparante natuurbeheerplannen

Na een tussenkomst van Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) in de commissie Leefmilieu van 17 oktober liet minister Zuhal Demir (N-VA) weten dat binnenkort via 3 kanalen zal gecommuniceerd worden bij de aankondiging van de publieke consultatie van ontwerp-natuurbeheerplannen.

Leestijd : 2 min

In de wetgeving is momenteel voorzien dat de indiener zorgt voor de aankondiging van de consultatie. Deze aankondiging wordt bekendgemaakt op een van de volgende wijzen: in minstens één regionale krant, via de gemeentelijke informatiekanalen of door middel van aanplakking. Er wordt, aldus de minister, op korte termijn een wetswijziging voorbereid, zodat het op alle 3 de hiervoor beschreven wijzen moet worden bekendgemaakt.

Onvoldoende transparantie

Er is volgens Stijn De Roo kritiek op de manier waarop de consultatieronde momenteel verloopt. Eigenaars en gebruikers met percelen die het voorwerp uitmaken van een ontwerp-natuurbeheerplan worden niet rechtstreeks op de hoogte gebracht over de publieke consultatie. Daarnaast is het nu onvoldoende transparant op welke manier bezwaren daarna worden behandeld.

Volgens De Roo toont een recent dossier in Glabbeek nog maar eens aan dat de huidige werkwijze van de natuurbeheerplannen tot problemen leidt, omdat ze een voorafname maken op ruimtelijke processen en de beslissingen van lokale besturen. (n.v.d.r. In Glabbeek ontstond beroering over het nieuwe natuurbeheerplan dat Natuurpunt indiende bij het Agentschap Natuur en Bos (ANB) voor natuurbeheer in Glabbeek, Lubbeek, Tielt-Winge en Tienen zonder overleg met de gemeenten. Na spoedoverleg op 19 oktober tussen de betrokkenen over de betreffende landbouwgronden werd een akkoord bereikt om het natuurbeheerplan aan te passen.)

Wetswijziging

In de commissie Leefmilieu van 17 oktober bevestigde minister Demir dat de wetgeving inderdaad voorziet dat de indiener zorgt voor de aankondiging van de consultatie. Deze aankondiging wordt bekendgemaakt op een van de 3 voorziene wijzen. Minister Demir zegt dat op korte termijn een wetswijziging wordt voorbereid, zodat het op alle 3 de beschreven wijzen moet worden bekendgemaakt.

Volgens De Roo is een wetswijziging niet nodig om op 3 kanalen in te zetten, maar volstaat een eenvoudige instructie aan het ANB.

E-loket

Minister Demir wees er nog op dat, naast de wettelijke verplichting, het ANB op zijn website een up-to-date overzicht geeft van alle ontwerp-natuurbeheerplannen waar de publieke consultaties lopen. Alle documenten kunnen daar worden geraadpleegd.

Belanghebbenden hebben het recht om bezwaren en opmerkingen te formuleren.

In het voorjaar van 2023 werd een e-loket gelanceerd voor het indienen van natuurbeheerplannen. Dit e-loket zal volgens Demir worden gebruikt voor de opmaak van natuurbeheerplannen en goedkeuringstraject, inclusief de wettelijk voorziene adviezen en publieke consultatie. Volgend jaar wordt het e-loket verder uitgebouwd. Het is de bedoeling om in de toekomst alles digitaal te registreren, waardoor er ook rechtstreeks ant-woorden worden bezorgd aan de vraagsteller. Op die manier wordt veel meer transparantie geboden. De goedgekeurde natuurbeheerplannen met de kaarten van de ligging zijn raadpleegbaar op de website van Geopunt (www.geopunt.be).

FoJ/AV

Lees ook in Actueel

Laatste dagen om verzamelaanvraag in te dienen

Akkerbouw De uiterste indieningsdatum voor het invullen van de verzamelaanvraag is vandaag 30 april 2025. Dien tijdig uw verzamelaanvraag in wanneer dit nog niet gebeurd is, zo luidt het advies van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
Meer artikelen bekijken