Startpagina Aardappelen

Belgapom merkt licht veranderde marktstemming

Ook vandaag, op 27 oktober, meldt Belgapom voor Fontane en Challenger een prijs van 100 euro/ton (zonder BTW). Fontane tekent zo al enkele weken dezelfde prijs.

Leestijd : 1 min

Met BTW is er een Belgapom-notering voor Fontane en Challenger ook nog steeds 106 euro/ton.

De marktstemming voor Fontane is prijshoudend, wat wil zeggen dat het aanbod kleiner is dan of gelijk is aan de vraag. De marktstemming voor Challenger is stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomprijs voor Fontane en Challenger is de meest gehanteerde prijs waargenomen op de vorige werkdag voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten, veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben. De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken