Startpagina Veeteelt

Brancheorganisaties voor vee en vlees bundelen krachten in Selma

In een historische stap zijn prominente Europese organisaties uit de vee- en vleesindustrie samengekomen om officieel de eerste Europese vereniging voor de rundvlees-, schapen- en geitenindustrie op te richten: Selma, wat staat voor Sustainable European Livestock & Meat Association. Verschillende Europese landen hebben belangstelling getoond om zich bij de vereniging aan te sluiten.

Leestijd : 2 min

Het belangrijkste doel van Selma is het bevorderen van de eendracht tussen belanghebbenden in de sector, met als doel het behoud van het duurzame Europese landbouwmodel voor herkauwers. Dit samenwerkingsverband, waaronder Interbev (Frankrijk), Febev (België), EDOK (Griekenland), OI Intercarneitalia (Italië), Provacuno en Interovic (Spanje) en PZBM (Polen), probeert de belangen van de vee- en vleessector collectief te behartigen bij Europese besluitvormers over een breed spectrum van onderwerpen die van invloed zijn op hun activiteiten.

Uit eerdere samenwerking

De oprichting van Selma is het resultaat van een voortdurende samenwerking tussen deze Europese verenigingen, die eerder al samenwerkten aan verschillende initiatieven. Dit omvatte het indienen van gezamenlijke brieven aan de Europese Commissie, waarin werd gepleit voor maatregelen zoals wederzijdse handelsovereenkomsten, hervorming van de INCO-verordening en voortdurende promotie van Europees vlees bij consumenten.

Nu veel cruciale beslissingen met betrekking tot de vee- en vleessector in Brussel worden genomen, in plaats van in de afzonderlijke lidstaten, is de behoefte aan collectieve actie op gedeelde punten onmisbaar geworden. Een opmerkelijk voorbeeld van deze eendracht is de roep om een samenhangend Europees beleid met betrekking tot vrijhandelsovereenkomsten, die door veel Europese landen wordt gesteund. Het is absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat geïmporteerde landbouwproducten en voedingsmiddelen voldoen aan dezelfde strenge normen en voorschriften die op nationaal en Europees niveau worden opgelegd.

Verder heeft Selma andere cruciale onderwerpen voor gezamenlijke samenwerking geïdentificeerd, waaronder de lopende triloogonderhandelingen over de richtlijn inzake industriële emissies, voorstellen voor richtlijnen inzake milieuclaims en herzieningen van de wetgeving inzake dierenwelzijn.

Verkozen Selma bestuursleden

Tijdens de recente verkiezingen werden meerdere Selma bestuursleden verkozen. Zo werd Guillaume Gauthier (Interbev) voorzitter, Alessandro de Rocco (OI Intercarneitalia) vice-voorzitter en Michael Gore (Febev) penningmeester.

De verkozen bestuursleden zullen een sleutelrol spelen in het aansturen van Selma's missie om de belangen van de Europese vee- en vleesindustrie te vertegenwoordigen en te bevorderen. De vereniging gaat eind 2023 van start met haar volgende werkprogramma en zal zich blijven inzetten voor de bevordering van duurzame praktijken en de belangen van de Europese vee- en vleesindustrie.

Febev

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken