Startpagina Varkens

Tweede oproep vrijwillige stopzetting varkenshouders gelanceerd

Op 6 november startte de tweede ronde van de uitkoopregeling voor varkenshouders. Varkensboeren met een impactscore van 0,025% kunnen een aanvraag indienen voor de vrijwillige stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering zette eerder dit jaar het licht op groen voor een eerste oproep, waarvoor ongeveer 900 bedrijven in aanmerking kwamen en waarbij 236 landbouwers een aanvraagdossier indienden.

Leestijd : 1 min

De varkensstapel met 30% verkleinen tegen 2030 en op die manier de uitstoot van ammoniak reduceren. Die ambitie van de Vlaamse regering maakt deel uit van de gemaakte stikstofafspraken. Om die ambitie waar te maken, werd een vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensbedrijven uitgewerkt.

Een eerste oproep eerder dit jaar was gericht op de varkensbedrijven met een impactscore van meer dan 0,5%. Die score meet de bijdrage van een landbouwbedrijf aan de stikstofneerslag op een natuurgebied.

In de tweede ronde zullen nu ook varkensbedrijven met een impactscore hoger dan 0,025% een aanvraag kunnen indienen. De tweede oproep loopt van 6 november tot en met 19 januari 2024. De landbouwers die volgens de gegevens van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in aanmerking komen, zullen via de VLM op de hoogte worden gebracht.

Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken